Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | 30196 nr. 251 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | 30196 nr. 251 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 juni 2014
Van 22–25 april 2014 heeft de «Global Oceans Action Summit for Food Security and Blue Growth» plaatsgevonden in het World Forum in Den Haag. Deze top werd door mij georganiseerd in samenwerking met de Wereldbank en FAO alsmede met Grenada, Indonesië, Noorwegen en de Verenigde Staten.
Hierbij wil ik u informeren over de uitkomst van deze top.
Oceanen spelen een cruciale rol bij het mondiale vraagstuk van voedselzekerheid. 80 procent van al het leven op de planeet is te vinden in de oceanen. De oceanen bieden een «global life support system» en zorgen voor de helft van de benodigde zuurstof op onze planeet. Veiligstelling van de voedselvoorziening is niet mogelijk zonder duurzame visserij. Vis zorgt voor 17 procent van de dierlijke eiwitten die worden geconsumeerd door de wereldbevolking en is daarmee een belangrijke bron van voedsel. De vraag naar vis zal naar verwachting de komende twintig jaar verdubbelen. Momenteel zijn 3 miljard mensen afhankelijk van vis voor de benodigde 20 procent dierlijke eiwitten. En ongeveer 660–820 miljoen huishoudens, of 10–12 procent van de wereldbevolking, zijn afhankelijk van de visserij.
FAO-rapporten laten zien dat men in sommige ontwikkelingslanden voor het levensonderhoud zeer sterk afhankelijk is van de visserij en de aquacultuur.
De conferentie is bijgewoond door meer dan 600 deelnemers uit 80 verschillende landen van overheden, bedrijven, internationale organisaties, non-gouvernementele organisaties (NGO’s) en wetenschap. Ook was er een high level gedeelte met meer dan 80 Ministers, CEO’s en andere senior vertegenwoordigers die zich hebben gecommitteerd aan concrete afspraken en daarnaast zijn er meer dan tien partnerschappen gesloten.
De oplossingen voor duurzame visserij en blauwe groei zijn voorhanden en moeten nu wereldwijd worden toegepast. Grenzen moeten worden doorbroken om overbevissing, klimaatverandering en vervuiling van de oceanen aan te pakken. Dat vraagt om actie.
Uitkomsten
Tijdens de top zijn verschillende casestudies gepresenteerd om kritische succesfactoren te identificeren, om tegenstrijdige belangen zichtbaar te maken en om te laten zien hoe bestuur, partnerschappen en financiering kunnen helpen activiteiten op te schalen die leiden tot gedeelde welvaart vandaag, en voor toekomstige generaties.
De resultaten van de «Global Oceans Action Summit for Food Security and Blue Growth» dragen bij en zijn gekoppeld aan bestaande nationale, regionale en internationale processen. Specifieke aandacht voor een «Sustainable Development Goal on Oceans» als onderdeel van de «Post 2015 Development Framework» van de Verenigde Naties wordt als noodzakelijk gezien.
Samen moeten we de huidige koers van het verlies van de natuurlijke leefomgeving terugdringen en de aantasting van het habitat en fragmentatie tegen gaan door ecosysteem gebaseerde benaderingen toe te passen.
Verbeteren van mariene beschermde en beheerde gebieden, en andere effectieve zonegebonden instandhoudingsmaatregelen zijn nodig en zorgen voor behoud en herstel van natuurlijke kustleefgebieden om kwetsbaarheid te verminderen en de weerstand te vergroten tegen de gevolgen van klimaatverandering.
De top was een oproep voor nieuwe, concrete en innovatieve acties en partnerschappen, specifiek op het gebied van blauwe groei en het veiligstellen van de voedselvoorziening. Een «Global Alliance/Network» voor acties gericht op «blue growth» en «food security», kan bijdragen aan het versneld in gang zetten van concrete acties.
Concrete acties zijn nodig op het gebied van:
a) Het integreren van lokale kennis vanuit kleinschalige gemeenschappen in het nationale en gebiedsbeleid voor een meer rechtvaardiger gebruik van, en toegang tot, de voordelen van marine hulpbronnen;
b) Goed bestuur: door bijvoorbeeld het versterken van het mandaat, effectiviteit en financiering van Regionale Organisaties voor Visserij Beheer (ROVB’s) om hiaten te overbruggen en het verbeteren van visserijbeheer met name in gebieden die buiten de nationale jurisdictie vallen om zo illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IOO) visserij uit te bannen;
c) Publiek-Private partnerschappen: schaalvergroting van financiering voor het kopiëren van «best practices» en kennisplatforms;
d) Investeringen: versterking van gebruik en de uitvoering van innovatieve financieringsmechanismen, zoals «blauwe» obligaties, om binnenlandse, internationale en private middelen voor het verbeteren van de gezondheid van de oceanen te mobiliseren;
e) Onderzoek, ontwikkeling en innovatie: investeren in een robuuste wereldwijde informatieservice die informatie en kennis verzamelt en deelt op een toegankelijke, transparante en actuele manier.
Partnerschappen
Tijdens de top zijn meer dan tien publiek-private partnerschappen gesloten. Die leiden tot actie op tal van plaatsen in de wereld. Het betreft onder andere de volgende partnerschappen:
• Indonesië, Wageningen University and Research Center (WUR) en Nederland gaan een samenwerkingsprogramma starten voor voedselzekerheid in Indonesië. Focus is op het verbeteren van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van veilige vis en visproducten van hoge kwaliteit, en specifiek te zoeken naar manieren om afval in de vissector te verminderen.
• Grenada en Nederland gaan werken aan de transformatie van Grenada naar een «blue economy state», door onder andere het ondersteunen van duurzame toename van de productiviteit van de mariene voedselsystemen van Grenada.
• Mauritius, de Seychellen en keurmerkorganisatie Marine Stewardship Council (MSC) gaan werken aan certificering van vissoorten en duurzame visserij in de Indische Oceaan.
• Conservation International gaat met geïnteresseerde partners de «Ocean Health Index» verder ontwikkelen.
• Rockefeller Foundation en Nederland zeggen financiering toe aan World Fish om visbestanden beter in kaart te brengen.
• WWF gaat samen met Nederland werken aan een onderzoek naar de effectiviteit van internationale «Marine protected areas».
• The Nature Conservancy (TNC), Global Islands Partnership (GLISPA) en the World Bank zullen bestaande initiatieven, die werken aan herstel van gezonde oceanen, in kaart gaan brengen om zo mogelijkheden voor synergie te identificeren en lacunes te adresseren.
Op 16 en 17 juni jl. heeft een vervolgbijeenkomst in Washington plaatsgevonden, georganiseerd door de VS onder leiding van hun Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.
De resultaten van de Ocean Action Summit zijn daar gepresenteerd. Dat zal eveneens gebeuren tijdens de Small Island Developing States (SIDS), 4–9 september 2014 in Samoa; de VN-klimaattop van 23 september 2014 in New York; de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) meeting in november 2015 en de Conferentie van Partijen van de UNFCC in December 2015.
De uitkomsten staan beschreven in de «Chair’s Summary» die ik u bijgaand doe toekomen1.
De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30196-251.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.