29 628 Politie

Nr. 492 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2014

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie heeft mij op 8 januari 2014 verzocht te reageren op het inzetten van medewerkers van Defensie in Amsterdam van 5 tot en met 8 december 2013 en van 31 december 2013 tot en met 3 januari 2014 ten behoeve van het terugdringen van het aantal woninginbraken. Mede namens de Minister van Defensie voldoe ik hiermee aan dit verzoek.

Uw Kamer is door mij tijdens het Algemeen Overleg Politie in de tweede termijn op 14 februari jl. (Kamerstuk 29 628, nr. 449) in algemene zin geïnformeerd over de inzet van medewerkers van het Ministerie van Defensie (Kamerstuk 29 628, nr. 435). Tevens is daarbij aangegeven dat de inzet door de politie eenheid Amsterdam en het Openbaar Ministerie Amsterdam zou worden geëvalueerd.

De politie-eenheid Amsterdam heeft mij onlangs de evaluatie door tussenkomst van het Openbaar Ministerie doen toekomen. Hieronder treft u de belangrijkste feiten en conclusies uit deze evaluatie aan.

Feiten

  • 1. Bijstand door het analyseteam van het Ministerie van Defensie:

    Voorafgaande aan de inzet heeft een analyse-team van het Ministerie van Defensie bijstand verleend aan de politie door het uitvoeren van een probleemanalyse naar de beheersbaarheid en aanpak van de woninginbrakenproblematiek in Amsterdam-Noord. Deze analyse concludeerde dat een verhoging van de perceptie van de pakkans zou leiden tot het terugdringen van het aantal inbraken in heel Amsterdam Noord. Tegelijkertijd zou ook de heterdaadkracht moeten worden versterkt door het vergroten van de waarnemingscapaciteit. Op basis van de uitgevoerde analyses werd door het Ministerie van Defensie een operationeel plan opgesteld waarbij de Eenheid Amsterdam werd geadviseerd om naast eigen politiepersoneel, ook defensie-eenheden in te zetten met expertise op het gebied van waarneming. Op verzoek van de hoofdofficier van justitie is, in het kader van de opsporing, deze bijstand van defensie aangevraagd. De burgemeester is hierover vooraf in kennis gesteld.

  • 2. Bijstand operationeel defensieteam:

    In de periode van 5 tot en met 8 december 2013 en 31 december 2013 tot en met 3 januari 2014 is een 24-tal gespecialiseerde defensiemedewerkers non-stop ingezet in de wijk Banne Zuid in Amsterdam-Noord. Hun taak bestond er uit om eventuele verdachte situaties te melden om de heterdaadkracht bij woninginbraken te verhogen. Door deze defensiemedewerkers zijn tijdens de actiedagen diverse waarnemingen en meldingen gedaan. Deze meldingen hebben echter niet geleid tot heterdaadbetrappingen bij woninginbraken. Eén melding heeft geleid tot een aanhouding ter zake van openlijke geweldpleging.

  • 3. Aantal inbraken:

    Uit het evaluatierapport blijkt dat er in de maand december 2013 een lichte daling was van 9% van het aantal inbraken in geheel Amsterdam-Noord ten opzichte van het jaar daarvoor (132 ten opzichte van 145). In de maand januari 2014 was er juist een stijging van 11% van het aantal woninginbraken in heel Amsterdam-Noord ten opzichte van het jaar daarvoor (118 in 2014 ten opzichte van 107 in 2013). Voor de wijk Banne Zuid, waarin de medewerkers van het Ministerie van Defensie actief waren, gold in de gehele maand december 2013 een daling naar 5 woninginbraken in 2013 ten opzichte van 17 in 2012. Deze inbraken vonden plaats buiten de periode waarin de medewerkers van Defensie werden ingezet.

    Uit de bevindingen van de evaluatie blijkt verder dat tijdens de inzet in het geheel geen woninginbraken plaatsvonden in de wijk Banne Zuid. Een mogelijke verklaring hiervoor is de grotere aanwezigheid van extra politiepersoneel in de «ringen» rond het actiegebied, wat een afschrikkende uitwerking kan hebben gehad op potentiële inbrekers binnen het actiegebied.

Conclusies

  • 1. Door het volledig uitblijven van woninginbraken in de actieperiode in het betreffende gebied, is een direct effect moeilijk te verbinden aan de inzet van defensiepersoneel. Ook ten aanzien van het gehele operationele plan gedurende de maanden december en januari kan niet worden vastgesteld of dit het geval is.

  • 2. De politie en het Ministerie van Defensie zijn positief over de operationele samenwerking en wisselwerking tussen beide organisaties. Zo heeft de politie eenheid Amsterdam aangegeven dat de geografisch georiënteerde werkwijze van het Ministerie van Defensie tot nieuwe inzichten heeft geleid over aanpak van de woninginbrakenproblematiek.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven