27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg

Nr. 153 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 februari 2018

Bij het algemeen overleg Kwaliteitszorg op 21 december jongstleden (Kamerstuk 31 765, nr. 293) heb ik u toegezegd het verslag van het Informatieberaad toe te zenden. Ook is aangegeven dat er een mogelijkheid is voor een technische briefing over ICT ontwikkelingen in de zorg.

In de bijlage vindt u het verslag van 11 januari jongstleden1. Meer verslagen en achtergronden bij de activiteiten van het Informatieberaad vindt u op de website Informatieberaadzorg.nl. Graag schets ik hierna de context van dit overleg.

Het Informatieberaad is een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld (koepelorganisaties van ziekenhuizen, eerstelijnszorg, patiënten, langdurige zorg en gemeenten) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het Informatieberaad bouwt sinds september 20152 aan een duurzaam informatiestelsel in de zorg. In 2017 is een belangrijke mijlpaal gezet doordat alle partijen zich hebben verbonden aan een viertal concrete doelen:

  • 1. Medicatieveiligheid, volgens de richtlijn medicatie-overdracht

    Het doel is om geen medicijnen meer voor te schrijven zonder te weten wat de patiënt al gebruikt.

  • 2. Patiënt Centraal, een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

    Het doel is dat iedereen kan beschikken over de eigen medische gegevens en zelf kan bepalen met wie deze veilig gedeeld worden.

  • 3. Gegevensuitwisseling en overdracht

    Het doel is dat professionals onderling digitaal en gestructureerd de patiëntgegevens uitwisselen die nodig zijn voor het leveren van goede zorg.

  • 4. Eénmalig vastleggen, meervoudig gebruik

    Het doel is dat zorggegevens zoveel mogelijk éénmaal aan de bron tijdens het leveren van zorg worden vastgelegd en uit die bron worden opgehaald als ze nodig zijn.

Er loopt een aantal programma’s dat aansluit bij de doelen, zoals MedMij, het programma Versnelling informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) en Registratie aan de Bron.

  • Het Programma MedMij werkt aan een set van afspraken en spelregels waaraan leveranciers van Persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO), moeten voldoen.

  • Registratie aan de bron is een landelijk platform waarbij alle zorgprofessionals streven naar een eenmalige en eenduidige manier van vastleggen van gegevens. Daarmee zijn de gegevens geschikt om te hergebruiken. In dat kader is recent, zoals te lezen in het verslag, de Basis Gegevensset Zorg (BGZ) als standaard vastgesteld in het Informatieberaad.

  • VIPP ziekenhuizen betreft de gegevensuitwisseling met de patiënt en gegevensuitwisseling tussen professionals en met de patiënt rondom onder andere medicatie.

Ik ben graag bereid u nader te informeren over ICT ontwikkelingen in de zorg en hoor graag van uw Kamer wanneer de technische briefing wordt gepland.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Zie ondermeer Kamerstuk 27 529, nr. 150

Naar boven