32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 902 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 oktober 2021

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft mij verzocht een reactie te geven op de brief van de Social Tipping Point-coalitie met betrekking tot een Social Tipping Point Strategie voor klimaatbeleid.

In de brief van de Social Tipping Point-coalitie wordt verwezen naar klimaatwetenschappers van het Potsdam Instituut die zeggen «De beste, zo niet enige kans om de steeds snellere verandering van het klimaat voor te blijven, is door in te zetten op steeds snellere veranderingen in de samenleving.»

De briefschrijvers stellen dat dat mogelijk is door strategisch in te zetten op Social Tipping Point-maatregelen, die elkaar versnellen en versterken. Als voorbeeld wordt verwezen naar maatregelen die leiden tot groei van kennis en maatschappelijk draagvlak, meer burgerinitiatieven, prijsdalingen van bestaande duurzame technologie en verschuivingen in de energiemarkt waardoor fossiele brandstof onaantrekkelijker wordt.

Uit de Klimaatnota (Kamerstuk 32 813, nr. 901) die 28 oktober jl. aan de Eerste en Tweede Kamer is gestuurd blijkt dat, hoewel we de term «Social Tipping Points» niet gebruiken, de beleidsinitiatieven in grote mate aansluiten bij hetgeen de Social tipping Point Coalitie voor ogen staat. Er is sprake van een integraal, strategisch klimaatbeleid waarin ook maatschappelijke krachten een plek hebben. Zoals ook aangegeven is in de Klimaatnota realiseert het kabinet zich terdege dat we er nog niet zijn en dat er aanvullend beleid nodig is om de doelen uit de Klimaatwet te realiseren. Daarvoor blijft het van groot belang dat we kunnen steunen op draagvlak vanuit de samenleving en zijn initiatieven zoals die van de Social Tipping Coalition van belangrijk.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven