32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

33 009 Innovatiebeleid

Nr. 866 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2021

In het Commissiedebat van 9 september 2021 (Kamerstukken 32 813 en 33 009, nr. 861) over de toekomst van Tata Steel Nederland heb ik gemeld dat ik een brief zou sturen aan de EU-Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, de heer Sinkevičius. Bijgaand treft u een afschrift aan1.

In de brief stel ik de Commissie op de hoogte van de milieusituatie rond het bedrijf, en leg ik de relatie met de Europese ambities in het kader van de Green Deal en het Zero Pollution Action Plan om alle verontreiniging richting 2050 naar nul terug te dringen. Nederland steunt de ambitieuze doelen van dit plan. Ik geef aan dat ik vind dat de bestaande Europese milieuwetgeving strenger moet worden en roep de Commissie op om zeer ambitieus te zijn bij de aangekondigde herziening van de Richtlijn Industriële Emissies en de Richtlijn Luchtkwaliteit. Ook geef ik aan dat Nederland voorstander is van snelle herziening van enkele verouderde BREF’s die relevant zijn voor de situatie rond Tata Steel Nederland. Dit zijn Europees vastgestelde documenten met de Best Beschikbare Technieken (BBT) waaraan bedrijven moeten voldoen. Nederland is voorstander van strengere emissienormen in deze BREF’s. Tenslotte pleit ik voor voortgang rond de ontwikkeling van een methode om de aanpak in EU-verband van de gecombineerde uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) beter mogelijk te maken en wijs ik nog op noodzakelijke aanpassingen aan staatssteunkaders voor het opschalen van doorbraaktechnologieën zoals het gebruik van waterstof bij de staalproductie.

Ik heb uw Kamer in het Tweeminutendebat op 16 september (Handelingen II 2020/21, nr. 107, Tweeminutendebat Toekomst Tata Steel) ook toegezegd ter informatie een brief te sturen, waarin de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op 14 september aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) aangeeft welke conclusies zij op dit moment trekt over de stand van zaken rond de minimalisatie van de uitstoot van ZZS door Tata Steel Nederland. Deze brief is, samen met een reactie van de OD NZKG van 27 september, te vinden op de website van de ILT2. In de brief geeft de ILT nog enkele adviezen aan de OD ONZKG mee voor hun gesprek met Tata Steel Nederland over het minimaliseren van ZZS-uitstoot. In de reactie geeft de OD NZKG aan hoe zij het advies van de ILT gebruikt in de contacten met het bedrijf. Het is nu aan het bevoegd gezag om het advies mee te nemen bij het verder minimaliseren van de uitstoot van ZZS door Tata Steel.

De ook in de reactie van de OD NZKG opgenomen constatering dat het Rijk aanvullende normen voor een aantal ZZS zou moeten opstellen, zal worden meegenomen bij de uitvoering van de moties van de leden Thijssen c.s.3 en Boucke c.s.4

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S.P.R.A. van Weyenberg

Naar boven