32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 498 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2020

Vandaag heeft het Kabinet besloten dat de Climate Adaptation Summit die door Nederland georganiseerd zou worden op 22 oktober 2020 als gevolg van de COVID-19 pandemie niet doorgaat. De reden hiervoor is dat niet gegarandeerd kan worden dat alle betrokken landen en organisaties in oktober deel kunnen nemen aan een conferentie in Nederland. Ik heb uw Kamer eerder geïnformeerd1 over de Climate Adaptation Summit en het werk van de in 2018 door mij geïnitieerde Global Commission on Adaptation die onder leiding staat van Ban Ki-Moon, voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Bill Gates van de Bill & Melinda Gates Foundation en Kristalina Georgieva, de huidige Managing Director van het International Monetary Fund.

Het kabinet heeft eveneens besloten om op 25 januari 2021 een online klimaatadaptatieconferentie te organiseren waar de resultaten van de Global Commission on Adaptation worden gepresenteerd en het werk van de commissie wordt afgerond. De conferentie die voorafgaand aan het World Economic Forum plaats zal vinden heeft een aantal doelen. Allereerst zal er een internationale actie agenda gepresenteerd worden met activiteiten op het gebied van onder meer water, infrastructuur, steden, voedselzekerheid en financiering. Daarnaast zullen in nauw overleg met het Verenigd Koninkrijk, als COP-voorzitter, de deelnemende landen en organisaties gevraagd worden bij te dragen aan een succesvolle COP26 op het gebied van klimaatadaptatie. Ook wordt beoogd om het belang van klimaatadaptie voor een breder publiek over het voetlicht te brengen door online betrokkenheid van steden, bedrijven, kennisinstellingen en jongerengroeperingen in diverse landen. Nederland heeft internationaal een leidende rol op het gebied van klimaatadaptatie. Door haar lange geschiedenis in de strijd tegen water heeft Nederland een sterke reputatie op het gebied van waterveiligheid. Tot slot, een sterke profilering van Nederland op klimaatadaptatie draagt ook bij aan de internationale positionering van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die over veel kennis en expertise beschikken op het gebied van water, voedselzekerheid, infrastructuur, internationale financiering, stedenbeleid en ruimtelijke ordening.

Door het organiseren van een online conferentie wordt recht gedaan aan het feit dat de noodzaak voor klimaatadaptatie wereldwijd onverminderd groot blijft. De gevolgen van wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen zullen immers verder toenemen als er niet meer wordt geïnvesteerd in het voorkomen van schade door veranderingen in het klimaat.

Ik vind het belangrijk dat op deze manier het momentum geborgd blijft om klimaatadaptatie hoog op de internationale politieke agenda te houden en de resultaten van de Global Commission on Adaptation te kunnen presenteren.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Kamerstuk 32 813, nr. 393

Naar boven