32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1391 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2024

Gemeenten, provincies en waterschappen leveren een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid. Het kabinet is tevreden met de goede samenwerking van de afgelopen jaren en vindt het belangrijk om deze samenwerking steeds verder te verbeteren. Daarom verzocht ik de Raad voor het Openbaar bestuur (ROB) advies uit te brengen over voor de uitvoering benodigde uitvoeringsmiddelen en overige randvoorwaarden. De ROB heeft op 18 april 2024 aan mij het advies «Koersen op klimaatneutraal» overhandigd, dat ik met deze brief aanbied aan uw Kamer. Dit advies bevat aanbevelingen over benodigde uitvoeringsmiddelen en de organisatie en aansturing van de decentrale uitvoering van het klimaat- en energiebeleid.

Het advies is een herijking van het advies dat de ROB in januari 2021 uitbracht, op verzoek van het kabinet («Van Parijs naar praktijk: bekostiging en besturing van de decentrale uitvoering van het Klimaatakkoord»). Op basis van dat advies werd de afgelopen kabinetsperiode € 5,6 miljard aan medeoverheden ter beschikking gesteld voor de uitvoering van klimaat- en energiebeleid voor de periode tot 2030.

Sinds 2021 heeft het Nederlandse klimaat- en energiebeleid een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Gemeenten, provincies en waterschappen hebben grote stappen gezet in de uitvoering van klimaat- en energiebeleid. Het is duidelijker geworden wat hun taken precies behelzen. Bovendien zijn er de afgelopen jaren taken bijgekomen. Vanwege deze dynamiek in beleid, werd in 2021 afgesproken om het ROB-advies en onderliggende kostenonderzoek te herijken.

Ik dank de ROB voor zijn inspanningen. Gegeven de demissionaire status, acht het kabinet het passend om de opvolging van aanbevelingen over te laten aan het volgende kabinet.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven