32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1304 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 oktober 2023

Hierbij bied ik u een nader onderzoeksrapport aan van KIWA en DNV over waterstofkwaliteit. Dit rapport geeft invulling aan de toezegging die ik naar aanleiding van Kamervragen van het lid Bontenbal heb gedaan (Aanhangsel Handelingen II 2022/23, nr. 1631).

Per brief van 29 juni 2022 over de ontwikkeling van het transportnet voor waterstof, heb ik uw Kamer een eerste onderzoek naar kwaliteitscriteria toegestuurd1. Dit rapport, ook van KIWA en DNV, heb ik vervolgens ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen. Het advies van 2022 kwam neer op het getrapt vaststellen van de kwaliteitscriteria. Het advies was om te starten met het stellen van een minimale zuiveringsgraadeis van 98% (mol%) en dit drie jaar na ingebruikname van het waterstofnetwerk de specificaties te evalueren. Marktpartijen hebben in de consultatie aangegeven geen voorstander te zijn van een aanpassing na een aantal jaren omdat aanpassingen resulteren in extra kosten. De meerderheid van de respondenten gaf daarnaast de voorkeur aan een minimaal zuiverheidspercentage van 99,5% of hoger.

Daarop heb ik KIWA en DNV gevraagd een nader advies uit te brengen waarin de criteria in één keer worden vastgesteld. Dat rapport treft u als bijlage van deze brief aan.

Het onderzoek van KIWA en DNV laat zien dat toepassing van een zuiverheidseis van 99,5% in (licht) lagere kosten in de keten resulteert dan een zuiverheidseis van 98%.

Het is voor de totstandkoming van een geïntegreerde Europese waterstofmarkt van belang dat de criteria geharmoniseerd worden. Daarover is er in de afgelopen maanden met buurlanden contact geweest. Omdat er in de buurlanden ook nog volop wordt gediscussieerd over de kwaliteitscriteria, wil ik de komende maanden met het bijgevoegde rapport in de hand de discussie met de buurlanden voortzetten om zo uit te komen op geharmoniseerde criteria met als uitgangspunt een minimale zuiverheid van 99,5%. Deze keuze om extra tijd te nemen voor intensivering van gesprekken met buurlanden heb ik gemaakt na overleg met Energie-Nederland en VEMW. De planning van de aanleg van het waterstofnetwerk en projecten voor de productie en afname van waterstof laat het toe om niet nu maar over enkele maanden de kwaliteitscriteria vast te stellen.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten


X Noot
1

Kamerstuk 32 813, nr. 1061

Naar boven