32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1289 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 juni 2023

Tijdens het debat over het aanvullend klimaatpakket op dinsdag 20 juni jl. (Handelingen II 2022/23, nr. 95, item 32) is door het lid Van der Plas een motie ingediend over over prioriteit geven aan het slimmer maken van het net elektriciteitsnet (Kamerstuk 32 813, nr. 1252). Deze motie is na dit debat gewijzigd (Kamerstuk 32 813, nr. 1269). In deze brief zal ik de gewijzigde motie van een appreciatie voorzien.

Tekst en appreciatie oorspronkelijke motie

De oorspronkelijke motie bevatten in het dictum drie verzoeken:

  • 1. verzoekt het kabinet prioriteit te geven aan het slimmer maken van het net door netbeheerders te verplichten metingen uit te laten voeren;

  • 2. knelpunten in wet- en regelgeving hiervoor weg te nemen;

  • 3. de Autoriteit Consument & Markt dit jaar nog een rapport op te laten leveren over de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten en welke investeringen daarvoor nodig zijn om dit landelijk uit te rollen.

In het debat heb ik aangegeven dat de netbeheerders hier volop mee bezig zijn en dat we dit onderwerp ook bespreken in de context van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie. Ik heb aangegeven dat ik de motie moet ontraden, omdat het aan de ACM zelf is of zij een dergelijk rapport kan leveren.

Appreciatie gewijzigde motie

De motie is gewijzigd, zodat het derde verzoek nu gericht is aan de netbeheerders, om nog dit jaar te rapporteren over hoe meer inzicht in de netten door middel van metingen gerealiseerd kan worden en welke investeringen ervoor nodig zijn om dit landelijk uit te rollen.

De gewijzigde motie laat ik aan het oordeel van de Tweede Kamer. Ik kan mij vinden in de overwegingen en de richting waartoe deze motie oproept. Dat is ook de richting die kabinet, ACM en netbeheerders op willen. Net als de BBB zie ik het slimmer maken van het net als een belangrijke prioriteit en vind ik het belangrijk om knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen. Het voorstel voor de Energiewet zet hiervoor belangrijke stappen, in nauw overleg met netbeheerders, netgebruikers en de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo biedt het voorstel voor de Energiewet een duidelijke wettelijke grondslag voor de uitwisseling van data, met een goede verdeling van de verantwoordelijkheden. Er is een expliciete taak voor de gegevensuitwisselingsentiteit vastgelegd. Daarnaast krijgen in dit voorstel de registratie en het beheer van gegevens een wettelijke basis. Dit moet leiden tot een bredere, beveiligde en gecontroleerde ontsluiting van energiedata. Ik zie er naar uit om het voorstel voor de Energiewet dit jaar met uw Kamer te bespreken.

De netbeheerders zetten vol in op de digitalisering van het elektriciteitsnet, o.a. om knelpunten daarin eerder en beter te voorspellen, processen te versnellen en een steeds verfijnder en transparanter beeld van de netcapaciteit te kunnen geven. De netbeheerders zullen dit jaar rapporteren over hoe meer inzicht in de netten door middel van metingen gerealiseerd kan worden en welke investeringen ervoor nodig zijn om dit landelijk uit te rollen. Dit is belangrijk voor goede en gerichte informatievoorziening over netcongestie, zodat bedrijven en andere gebruikers weten waar ze aan toe zijn en wat ze in de toekomst kunnen verwachten.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven