32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1177 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2023

Hierbij bied ik u het eindrapport aan van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Klimaat.

Nederland wil in 2030 55 procent minder CO2-uitstoten dan in 1990, om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om zeker te stellen dat deze doelen worden gehaald, richt het kabinet het beleid op een reductie van 60 procent in 2030. Dit IBO maakt – zonder last of ruggespraak – inzichtelijk welke aanscherpingen van, en aanvullingen op, het huidige klimaatbeleid mogelijk zijn om invulling te geven aan de klimaatambities van dit kabinet.

Dit IBO, onder onafhankelijk voorzitterschap van Laura van Geest, bevat een inhoudelijke analyse van het huidige klimaatbeleid en concrete beleidsopties per sector. Conform de taakopdracht ligt de nadruk in dit IBO op normerend en beprijzend beleid.1

Zoals eerder toegezegd2 deel ik dit IBO vroegtijdig met u. Dit voorjaar neemt het kabinet een integraal besluit over aanvullende klimaatmaatregelen, waarbij zowel wordt gekeken naar normering, beprijzing als subsidiëring (bijvoorbeeld via het Klimaatfonds). Het kabinet neemt de resultaten van dit IBO hierin mee. Bij de aanbieding van een pakket met aanvullende klimaatmaatregelen zal het kabinet ook nader ingaan op de aanbevelingen van het IBO en hoe die zijn verwerkt.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten


X Noot
1

Met het IBO-Klimaat geeft het kabinet invulling aan de motie van het lid Erkens (Kamerstuk 32 813, nr. 1133), waarin werd verzocht om door een externe onafhankelijke partij een indicatieve inschatting te laten maken van de potentiële emissiereductie van voorgenomen beleid.

X Noot
2

Tijdens het debat over de Klimaat- en Energieverkenning en de klimaatnota op 30 november 2022 (Handelingen II 2022/23, nr. 29, items 8 en 10).

Naar boven