32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1118 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 november 2022

Hierbij bied ik de Tweede Kamer, mede namens de Minister voor Klimaat en Energie en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Nationale Methaanstrategie aan. Deze strategie is opgesteld naar aanleiding van de Nederlandse ondertekening van de «Global Methane Pledge» tijdens de COP26 te Glasgow op 2 november jongstleden. Met de ondertekening heeft Nederland toegezegd voor de COP27, die gestart is op 7 november jl., een Nationale Methaanstrategie te publiceren, waarin wordt beschreven op welke wijze Nederland invulling geeft aan de «Global Methane Pledge». Met het aanbieden en het publiceren van de Nationale Methaanstrategie wordt uitvoering gegeven aan deze toezegging.

Op 2 november 2021 hebben 121 landen, waaronder Nederland, tijdens de 26ste VN-klimaatconferentie (COP26) afgesproken de mondiale uitstoot van het broeikasgas methaan, veroorzaakt door menselijk handelen, terug te dringen met 30% in 2030 ten opzichte van 2020. Deze «Global Methane Pledge» werd in september 2021 geïnitieerd door de Verenigde Staten en de Europese Commissie. Het idee achter de «Global Methane Pledge» is dat een significante reductie van methaan op korte termijn de één-na-meest effectiefste bijdrage is om klimaatverwarming tegen te gaan, na de reductie van koolstofdioxide (CO2). De verwachting is dat, door deze internationale afspraken over methaan, de opwarming van de aarde in 2050 met minstens 0,2 graden wordt beperkt.

In deze methaanstrategie wordt uiteengezet op welke wijze dit kabinet de Nederlandse methaanuitstoot in 2030 met 30% vermindert ten opzichte van 2020. Met de hoge ambitie van het klimaatbeleid uit het ontwerpbeleidsprogramma Klimaat wordt ook invulling gegeven aan de «Global Methane Pledge». De komende jaren zal door middel van de jaarlijkse Klimaat en Energie Verkenning (KEV) de methaanreductie worden gemonitord. Daarbij moet vermeld worden dat de uitvoering en haalbaarheid van het doel onder invloed van externe factoren staan. Mocht uit de KEV duidelijk worden dat Nederland onvoldoende invulling geeft aan de «Global Methane Pledge»-doelstelling, dan zal de overheid bijsturen.

De mondiale voortgang van de «Global Methane Pledge» zal jaarlijks tot 2030 met alle deelnemende landen besproken worden op ministerieel niveau tijdens de jaarlijkse VN-klimaatconferentie.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven