32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 352 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 februari 2019

Langdurige blootstelling aan harde muziek kan leiden tot blijvende gehoorschade. Zulke permanente gehoorschade kan diverse ingrijpende gevolgen hebben, zoals concentratieverlies, gevoelens van angst en stress, arbeidsuitval en sociale problemen. Daarom vind ik het van belang dat gehoorschade zoveel mogelijk voorkomen wordt en dat bezoekers en medewerkers van bijvoorbeeld poppodia, festivals, schoolfeesten, bioscopen, studentenverenigingen en sportscholen op een veilige manier kunnen genieten van versterkte muziek. De afspraken uit het nieuwe convenant preventie gehoorschade versterkte muziek dragen hieraan direct bij.

Zoals in mijn brief van 12 oktober 20181 aangekondigd, doe ik u hierbij dit nieuwe convenant toekomen2.

Derde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek

Op 6 december jl. heb ik dit convenant preventie gehoorschade versterkte muziek ondertekend samen met de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), de Landelijke Kamer van Verenigingen, NL Actief, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), Verantwoorde Feesten, Stichting VeiligheidNL en GGD GHOR Nederland. Dit is het derde convenant met betrekking tot de preventie van gehoorschade als gevolg van versterkte muziek en versterkt geluid. Ten opzichte van het tweede convenant3, dat geldig was vanaf juli 2016, is het aantal convenantpartners fors uitgebreid. Dat vorige convenant ondertekende mijn ambtsvoorganger samen met de VNPF en de VVEM en was dus van toepassing op de bij de VNPF en VVEM aangesloten muzieklocaties. Het derde convenant is ook van toepassing op de door de nieuwe convenantpartners vertegenwoordigde schoolfeesten, bioscopen, filmtheaters, studentenverenigingen en sportscholen. De uitbreiding van het aantal convenantpartners betekent niet alleen dat maatregelen worden getroffen op steeds meer plekken waar versterkte muziek wordt gedraaid, maar ook vooral dat er maatregelen worden getroffen op steeds meer plekken waar bij uitstek jongeren en jongvolwassenen luisteren naar versterkte muziek. Dat zijn doelgroepen bij wie permanente gehoorschade voorkomen kan worden en die tegelijkertijd het belang van preventiemaatregelen zelf mogelijk nog niet kunnen overzien.

Daarnaast zijn nu ook GGD GHOR Nederland en Stichting Veiligheid NL ondertekenaars van het derde convenant. De GGD’en en GHOR-bureaus dragen bij aan de preventie van gehoorschade door bronaanpak en gehoorbeschermingsmaatregelen standaard te betrekken in de advisering aan gemeenten over evenementen en door het onderdeel te maken in contacten met kinderen. Stichting VeiligheidNL zet zich in voor de monitoring en preventie van gehoorschade als projectleider van de campagne I Love My Ears en als coördinator van communicatie en voorlichtingsmaterialen ten behoeve van de convenantpartners.

De convenantpartners hebben afspraken gemaakt met elkaar over maatregelen en activiteiten op het gebied van geluidsniveau, gehoorbescherming, geluidsmeting, communicatie en bewustwording en kennis en onderzoek. Sommige afspraken vormen een voortzetting van de overeenkomsten uit het tweede convenant, zoals het commitment om op plekken met versterkte muziek – en waar gehoorbescherming nodig zou kunnen zijn gezien de geluidsniveaus – goed werkende oordoppen voor alle bezoekers laagdrempelig beschikbaar te stellen op een gemakkelijk vindbare plek. Die oordoppen hebben een goed muziekfilter zodat de bezoekers kunnen blijven genieten van muziek. Ook wordt de samenwerking voortgezet teneinde bezoekers goed voor te lichten over de risico’s van gehoorbeschadiging en aan te geven hoe bezoekers en medewerkers zichzelf kunnen beschermen, onder andere met behulp van de I Love My Ears-campagne.

Andere afspraken van de convenantpartners zijn nieuw, zoals de verdere differentiatie in hoogste gemiddelde geluidsniveaus bij verschillende leeftijdscategorieën. Deze differentiatie draagt bij aan een betere bescherming van jongeren.

Resultaten Tweede Convenant preventie gehoorschade muzieksector

Verder wil ik u hierbij informeren over de belangrijkste resultaten die gedurende de looptijd van het tweede convenant behaald zijn.

Maatregelen en geluidsmetingen

Bij steekproefcontroles die gedurende de looptijd van het tweede convenant zijn uitgevoerd, is geconstateerd dat tussen de 80 en 90% van de metingen beneden de norm van 103 dB(A) bleef. Bij 10 à 20% van de muziekactiviteiten werd deze waarde wel overschreden. De overschrijdingen waren kortstondig en volgens de overtreders te wijten aan diverse (meestal technische) oorzaken. Bij verdere analyse bleek dat zeker niet steeds tegen het maximum werd gewerkt, maar ook heel vaak in het gebied tussen de 90 en 100 dB(A).

Gehoorbescherming

Bij steeds meer poppodia en evenementen zijn gehoorbeschermingsmiddelen met muziekfilters zichtbaar ter plaatse verkrijgbaar. Bij de convenantspartijen betrof dit (peiling over 2016) ongeveer 90% van de locaties. Muzieklocaties hebben zelf het idee dat steeds meer bezoekers oordoppen dragen. Verder worden bij de online verkoop van kaartjes door diverse locaties ook gehoorbeschermingsmiddelen aangeboden en kunnen bezoekers een oorpauze nemen in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte.

Communicatie en bewustwording

Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de materialen van de «I love my ears»-website voor de bewustwording van het publiek. Bezoekers weten zo dat het luisteren naar harde muziek een risico voor het gehoor vormt en ook welke handelingsopties zij hebben om zich hiertegen te beschermen, zoals gehoorbescherming dragen, oorpauzes nemen en afstand nemen tot de geluidsbron. Om de effectiviteit van de campagne te vergroten is het handelingsperspectief toegevoegd aan posters. Ook zijn er posters ontwikkeld die gebruikt kunnen worden voor het aanduiden van de verkooppunten. Diverse locaties verwijzen op hun websites naar de «I love my ears»-campagne.

Tot slot

Ik ben tevreden met de resultaten die met het tweede convenant behaald zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat nog meer partijen de komende vier jaar het goede werk gaan voortzetten, zodat er op nog meer locaties op een veilige manier van versterkte muziek genoten kan worden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis


X Noot
1

Kamerstuk 32 793, nr. 334.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Tweede Convenant preventie gehoorschade muzieksector, Stcrt. 2016, nr. 36467.

Naar boven