32 757 Bouwbesluit 2012

Nr. 133 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 april 2016

In mijn brief van 9 april 2015, Kamerstuk 32 757, nr. 113, over de Voortgang Expertteam Versnellen gaf ik aan in het voorjaar van 2016 meer informatie te zullen verstrekken over de dan bereikte resultaten van het Expertteam Versnellen.

Op dit moment is artikel 2.2 (Woningbouw) van mijn begroting onderwerp van een beleidsdoorlichting die ik begin september 2016 aan u zal doen toekomen. Een van de beleidsinstrumenten in dit artikel is het expertteam Versnellen. In deze beleidsdoorlichting wordt uitgebreid ingegaan op het Expertteam. In voorliggende brief zal ik derhalve beknopt zijn en me richten op de belangrijkste verrichtingen van dit team.

Het Expertteam, zoals ik reeds aangaf in de vorige brief, bestaat uit twee componenten; Ontslakken en Versnellen (voorheen Vlottrekken).

Bij Ontslakken gaat het om het terugdringen van gemeentelijke regeldruk en hulp bieden bij het vinden van een nieuwe aanpak, met name op het terrein van gebiedsontwikkeling. Bij Versnellen gaat het om (woning)bouwprojecten van bouwbedrijven die – anders dan door financiële oorzaken – vast zitten, weer op gang te krijgen. Hierbij wordt samengewerkt met Bouwend Nederland, die ook een bijdrage levert in de kosten.

Vanaf de start per 1 januari 2015 tot en met 5 april 2016 zijn er inmiddels voor Ontslakken 23 gesprekken gevoerd met gemeenten en 2 provincies. Hiervan zijn 15 gemeenten, met inzet van het expertteam, gestart met het ontslaktraject. Het expertteam heeft van de resterende gemeenten, na een intakegesprek, een aantal doorverwezen naar het Crisis- en herstelwettraject. Enkele gemeenten werken zelfstandig verder aan hun casus. De resterende gemeenten vonden het concept van Ontslakken wel waardevol, maar konden daar geen concrete casus aan verbinden. Onder Versnellen zijn vanaf begin 2015 23 cases van start gegaan, waarvan er op dit moment 11 zijn afgerond. De inzet van het Expertteam is volledig vraaggestuurd.

Het begrote budget per casus (€ 12.000 bij Ontslakken en € 7.000 bij Vlottrekken) is, op een enkele grotere casus na, niet overschreden.

Naast het bijstaan van gemeenten en bedrijven, is het ook van belang dat de opgedane kennis verspreid wordt. Dit doet het Expertteam op verschillende manieren. Zo was het Expertteam op verschillende congressen aanwezig met workshops, lezingen en stands van waaruit informatie verspreid werd, zoals het WoONcongres en het Congres Omgevingswet 2015. Daarnaast is 23 maart jongstleden in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het «Houd het Eenvoudig» Congres georganiseerd, waarbij het Expertteam Versnellen pilots rond Ontslakken en Versnellen liet zien. Ter gelegenheid van dit congres is een publicatie opgesteld waarin de «lessons learned» tot nu toe van het Ontslakken zijn verwoord. Deze publicatie is ruim verspreid, onder andere als bijlage in het RO-magazine van april 2016. Daarnaast is in 2015 de site www.houdheteenvoudig.nl gelanceerd en publiceert het Expertteam een nieuwsbrief.

In mijn vorige brief had ik aangegeven dat het streven van het Expertteam is om jaarlijks vijftien tot twintig gemeenten en vijftien tot twintig bedrijven te kunnen bijstaan. Dit doel is behaald. Het streven voor 2016 is een gelijksoortig aantal bedrijven en gemeenten te helpen met versnellen. Het Expertteam wordt daarnaast doorlopend geëvalueerd op effectiviteit en op de aansluiting bij de vraag vanuit gemeenten en bouwwereld.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

Naar boven