32 734 Nederlandse diplomatie

Nr. 31 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juli 2018

In het regeerakkoord kondigde het kabinet de uitbreiding en versterking aan van het Nederlandse postennetwerk (hierna: postennet) van ambassades, consulaten-generaal (CG’s) en permanente vertegenwoordigingen (PV’s). In het regeerakkoord zijn hiervoor middelen opgenomen, die oplopen van 10 miljoen Euro in 2018 tot 40 miljoen Euro structureel in 2021. Deze brief gaat in op de inzet van de eerste tranche van 10 miljoen Euro (2018). Daarover heeft in het voorjaar besluitvorming plaatsgevonden.

Over de invulling van de middelen voor de jaren 2019 en verder is nog overleg gaande, waarover uw Kamer na het zomerreces zal worden ingelicht in een aanvullende brief over het postennet. Die brief zal voorts ingaan op het 24/7 Loket Buitenland, waar Nederlanders in het buitenland bij een «one stop shop» terecht kunnen voor alle dienstverlening en producten van de rijksoverheid. Ook zal de brief de reactie bevatten van het kabinet op het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), «De vertegenwoordiging van Nederland in de wereld» van mei 20171.

Voorts zal de Kamer aanstaand najaar in een separate brief worden ingelicht over de consulaire dienstverlening aan onze burgers en bedrijven. Consulaire dienstverlening is een hoofdtaak van het rijksbrede postennet.

Een versterkte inzet

Bij de keuze voor de uitbreiding en versterking van het postennet is uitgegaan van de beleidsprioriteiten van dit kabinet, zoals genoemd in het regeerakkoord. In de afgelopen periode heeft het kabinet nota’s gepresenteerd op het vlak van veiligheid, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, alsmede migratie.

De Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS)2 zet de veiligheidsaanpak uiteen. De pijlers daarvan zijn: voorkomen, verdedigen en versterken. De nota Investeren in Perspectief – Goed voor de Wereld, Goed voor Nederland3 geeft aan hoe het kabinet op het terrein van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking internationale uitdagingen en kansen oppakt in het belang van Nederland. Daarbij is ontwikkelingssamenwerking meer dan voorheen onderdeel van het buitenlands beleid, gericht op de bestrijding van grondoorzaken van armoede, migratie, terreur en klimaatverandering. In de Kamerbrief over een integrale migratieagenda4 geeft het kabinet invulling aan de integrale benadering van migratie gericht op zes samenhangende pijlers. Samen met onder andere de Defensienota en de Staat van de Europese Unie, vormen deze nota’s de basis voor de uitbreiding en versterking van het postennet.

Samengevat krijgt de uit het regeerakkoord en deze nota’s voortvloeiende versterking en uitbreiding van het postennet vorm op de thema’s: ring van instabiliteit, migratie, veiligheid, economische groeikansen, en versterkte inzet op Europa.

Met het oog op deze prioriteiten worden bovenal de posten versterkt die uitvoering moeten geven aan dit beleid. Zo nodig worden in lijn met de beleidsintensiveringen posten geopend. Waar de extra inzet vraagt om additionele kantoorruimte of ICT-verbindingen (bijvoorbeeld bandbreedte), zal dat uit deze investeringsmiddelen worden betaald.

Intensiveringen 2018

Lastens de beschikbare 10 miljoen Euro voor 2018 zijn de onderstaande intensiveringen voorzien. Daarbij geldt dat een aantal nieuwe formatieplaatsen valt onder meerdere thema’s. Zo overlappen in sommige gevallen de thema’s «ring van instabiliteit», migratie en veiligheid.

Ring van instabiliteit

Onder andere vanwege het ingrijpen van Rusland in Oekraïne, de oorlog in Syrië en Irak, de desintegratie van Libië en de mede daaruit voortvloeiende migratiedruk, is de gordel van instabiliteit langs de oostelijke en zuidelijke grenzen van Europa groter geworden. Dit vormt een directe bedreiging voor de veiligheid van Europa en dus ook voor Nederland. Binnenlandse en internationale veiligheidsproblemen grijpen steeds meer in elkaar. Steeds vaker zijn instabiele landen in de ring van instabiliteit rondom Europa daarvan de oorzaak.

Voorziene intensivering 2018

  • Nederland zal ambassadekantoren openen in Ouagadougou (Burkina Faso) en in Ndjamena (Tsjaad);

  • De posten in Amman, Bagdad, Beiroet, Erbil, Kaïro, Tripoli, Pristina, Minsk en Chisinau worden versterkt.

Migratie

Het kabinet wil irreguliere migratie tegengaan door het aanpakken van grondoorzaken in herkomstlanden, beheersing van het migratieproces en effectief grensbeheer. Hiervoor is het nodig dat Nederland, waar mogelijk met Europese partners, de samenwerking met herkomst- en doorreislanden verbetert en intensiveert.

Voorziene intensivering 2018

  • De posten in Abuja, Bamako, Khartoem, Amman, Tunis en New York (PV bij de VN) worden versterkt.

Veiligheid

De inzet van het kabinet wordt uiteengezet in de geïntegreerde buitenland- en veiligheidsstrategie (GBVS), waarvan de drie hoofddoelstellingen zijn: voorkomen, verdedigen en versterken. Voor cybersecurity zal de ophoging van het Internationaal Cyber Project Fonds van EUR 2,8 miljoen worden ingezet op diverse onderdelen. Op deze wijze kan ook het Postennet activiteiten ontplooien die de benodigde internationale samenwerking bevorderen. Dit staat los van de middelen voor het Postennet. De precieze verdeling wordt momenteel uitgewerkt.

Voorziene intensivering 2018

  • De posten in Ankara, Kiev, Genève (PV bij de Ontwapeningsconferentie) worden versterkt en Nederlandse diplomaten worden gedetacheerd bij de Europese Dienst Extern Optreden (EDEO) in Brussel.

Economische groeikansen

Het kabinet stelt zich tot doel om de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven internationaal te versterken. Dit moet leiden tot een toename van de Nederlandse export en investeringen.

Voorziene intensivering 2018

  • Nederland zal een consulaat-generaal openen in de belangrijke economische regio van Atlanta;

  • Het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Bangalore wordt omgevormd tot een consulaat-generaal en uitgebreid;

  • De posten in Bangkok, Chongquing, Manilla, Buenos Aires, Havanna, Toronto en Lima worden versterkt.

Versterkte inzet op Europa

Het kabinet constateert dat er een toegenomen bilateralisering van de Europese politiek plaatsvindt, waarbij onderhandelingen niet alleen in Brussel maar steeds meer tussen de Europese hoofdsteden plaatsvinden. De Brexit versterkt deze tendens. Er zijn daarnaast belangrijke thema’s waar een actievere rol van de Europese Unie gewenst is, omdat Nederland zijn doelstellingen niet alleen kan bereiken. Voorbeelden zijn migratie, klimaatverandering en grensoverschrijdende criminaliteit.

Voorziene intensivering 2018

  • De posten in Brussel (PV bij de EU), Boedapest, Boekarest worden versterkt.

24/7 Loket Buitenland

Uit de intensiveringsmiddelen zal ook het in het regeerakkoord aangekondigde 24/7 Loket Buitenland worden gefinancierd. Doel van het Loket is betere dienstverlening door de Nederlandse overheid aan Nederlanders in het buitenland, en sterkere binding van deze doelgroep met Nederland. Dat krijgt vorm door het creëren van één toegankelijke, gebruiksvriendelijke en efficiënte front office, waar alle informatie over relevante producten en diensten van de overheid voor Nederlanders in het buitenland wordt ontsloten, opdat zij snel hun weg weten te vinden. Kortom, een front office dat 24/7 bereikbaar is via meerdere kanalen: website, e-mail, twitter, chat, telefoon.

Het realiseren van dit Loket is een meerjarig traject. Dit jaar worden drie stappen gezet:

  • Wereldwijd klantbehoefte-onderzoek onder Nederlanders in het buitenland;

  • Eerste inrichting van het digitale en telefonische loket, inclusief adequate doorverwijzing naar websites van de meest relevante overheidspartijen;

  • Onderbrengen van enkele producten in het loket in de vorm van een pilot.

In de vervolgbrief die uw Kamer na het reces zal toegaan, zal ik u nader informeren over de stand van zaken rond het 24/7 Loket Buitenland.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

Naar boven