32 716 Evaluatie Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA)

Nr. 46 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2021

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de stand van zaken rond de actualisering van het functiebestand dat wordt gebruikt om het inkomensverlies en daarmee de mate van arbeidsongeschiktheid vast te stellen.

In het schriftelijk overleg van 8 juli 20211 heeft mijn voorganger aangegeven u te informeren over de stand van zaken van de actualisatie van het functiebestand. Hierbij bied ik u deze informatie aan.

De mate van arbeidsongeschiktheid van onder andere de arbeidsongeschiktheidswetten WIA, WAO en ZW wordt vastgesteld door middel van het Claimbeoordeling- en borgingssysteem (CBBS). Met ingang van

18 augustus 20212 is de geldigheidsduur van de functies in dit systeem tijdelijk (tot 1 juli 2022) verlengd tot 48 maanden vanwege de door de coronapandemie ontstane problemen rondom bedrijfsbezoeken en actualisatie van de functiebeschrijvingen. Door de geldigheidsduur (nogmaals) te verlengen bleven functies behouden en kon de vaststelling van arbeidsongeschiktheid op vergelijkbare wijze als vóór de coronapandemie worden voortgezet.

UWV heeft in de periode van 7 juni 2021 (versoepeling coronamaatregelen) tot 1 november 2021 308 bedrijven bezocht waarbij 939 functies zijn heronderzocht en geactualiseerd. In dezelfde periode zijn in totaal 69 functies vervallen. Deze functies kunnen niet meer geactualiseerd worden. Oorzaken van verval van deze functies zijn te vinden in faillissement of bedrijfsbeëindiging, de functie past niet meer binnen SBC-code (Standaard Beroepen Classificatie-code), de functie komt niet meer voor bij het bedrijf of de betreffende werkgever verleent geen medewerking meer aan functieonderzoek.

Op de peildatum van 1 november 2021 zijn 285 functies direct geraakt door de verlenging van de geldigheidsduur naar 48 maanden omdat zij ouder zijn dan 36 maanden. Zonder verlenging van de geldigheidsduur zouden deze functies, 4,5% van het functiebestand, zijn vervallen. 2.575 Functies zijn geactualiseerd tussen de 24 en 36 maanden geleden, dat is 41,3% van het functiebestand. Iets meer dan de helft van het functiebestand, 3.377 functies (54,2%), was per 1 november korter dan 24 maanden geleden geactualiseerd. Naar mate er meer bedrijfsbezoeken kunnen plaatsvinden, zal dit percentage verder oplopen.

Nog niet alle bedrijven zijn benaderd voor het plannen van een bedrijfsbezoek. Tot 1 november 2021 hebben 39 bedrijven (betreft 91 functies) aangegeven op korte termijn geen medewerking te verlenen aan functieonderzoek. In overleg met deze bedrijven zijn, mede afhankelijk van de recente ontwikkelingen, bedrijfsbezoeken uitgesteld tot begin 2022. De redenen om niet mee te werken zijn te vinden in het beperken van het risico van besmettingen van het personeel of de gewijzigde werkplek van het personeel, namelijk vanuit huis, waardoor een onderzoek op de werkplek niet kan plaatsvinden.

In november is het aantal coronabesmettingen wederom toegenomen. Per 26 november 2021 zijn de coronamaatregelen wederom aangescherpt, met onder andere het aangescherpte thuiswerkadvies. Een aantal werkgevers heeft aan UWV aangegeven dat deze nieuwe ontwikkelingen gevolgen hebben voor de mogelijkheid om werkplekonderzoek te verrichten. De werkgevers willen eerst meer duidelijkheid over de ontwikkelingen door corona. Dit heeft tot gevolg dat een aantal bedrijfsbezoeken, die voor november en december gepland stonden, wordt geannuleerd. Welke gevolgen dit heeft voor de actualisatie van het functiebestand is, mede afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus en de duur van maatregelen, op dit moment nog niet aan te geven. Mijn medewerkers hebben regelmatig contact met UWV hierover. Als de actualisatie verder in het geding komt, wordt u daarover geïnformeerd.

Motie van de leden Van Kent en Palland

Uw Kamer heeft met de motie van de leden Van Kent en Palland (Kamerstuk 26 448, nr. 659) verzocht om te inventariseren welke opties er zijn om te voorkomen dat arbeidsongeschikte werknemers én geen werk én geen arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben als zij minder dan 35% inkomen verliezen. In dezelfde motie heeft uw Kamer uitgesproken dat een verlaging van de arbeidsongeschiktheidsdrempel in de WIA naar 15% wenselijk is.

Over de verlaging van de toegangsdrempel tot de WIA heb ik uw Kamer eerder, onder andere in mijn brief van 7 juli 20213, geïnformeerd. Ik heb toen geconcludeerd dat eventuele vervolgstappen met betrekking tot de verlaging van de toegangsdrempel tot de WIA zijn aan een volgend kabinet.

Nu deze motie naast de gevraagde inventarisatie ook de mogelijkheden en wenselijkheid van de verlaging van de arbeidsongeschiktheidsdrempel naar 15% raakt, is een reactie op deze motie ook voorbehouden aan een volgend kabinet.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma


X Noot
1

Kamerstukken 29 544 en 25 295, nr. 1065.

X Noot
2

Besluit van 11 augustus 2021 tot wijziging van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten in verband met de bijzondere omstandigheden door COVID-19 om tijdelijk de geldigheidsduur van functies in het CBBS te verlengen tot 48 maanden (Stb. 2021, nr. 389).

X Noot
3

Kamerstuk 32 716, nr. 43.

Naar boven