32 669 EU-voorstel: Richtlijn inzake het gebruik van passagiersgegevens voor wethandhavingsdoeleinden COM(2011)3211

J VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 13 februari 2015

De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad2 heeft op 13 januari 2015 de brief van de Minister van Veiligheid en Justitie van 17 december 2014 besproken waarin hij, mede namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, verslag doet van de JBZ-Raad van 4 en 5 december 2014. Naar aanleiding daarvan heeft zij de Minister ten aanzien van de stand van zaken op het gebied van de ontwikkeling van een Europees PNR-systeem op 14 januari 2015 een brief gestuurd.

De Minister heeft op 12 februari 2015 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad, Van Dooren

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR IMMIGRATI EN ASIEL / JBZ-RAAD

Aan de Minister van Veiligheid en Justitie

Den Haag, 14 januari 2015

De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad heeft op 13 januari 2015 uw brief van 17 december 2014 besproken waarin u, mede namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, verslag doet van de JBZ-Raad van 4 en 5 december 2014.3 Ten aanzien van de stand van zaken op het gebied van de ontwikkeling van een Europees PNR-systeem4 wenst de commissie graag het volgende te vernemen.

Sinds de JBZ-Raadsvergadering in de december en het verschijnen van het verslag hebben zich begin dit jaar ontwikkelingen voorgedaan die mogelijk invloed hebben op het kabinetsstandpunt ten aanzien van het gebruik en de uitwisseling van persoonsgegevens van passagiers en de ontwikkeling van een Europees PNR-systeem. Inmiddels heeft op 11 januari jl. te Parijs een bijeenkomst plaatsgevonden over terreurbestrijding in Europa, waaraan u namens Nederland heeft deelgenomen en waar een Europese PNR-systeem is besproken.5

De commissie wenst graag te vernemen of de recente aanslagen in Parijs in de afgelopen week invloed hebben op het Nederlandse standpunt ten aanzien van de ontwikkeling van de richtlijn voor een Europees PNR-systeem en ten aanzien van de stand van zaken in de verhouding met het Europees parlement in dit dossier.

De vaste commissie ontvangt graag uw reactie binnen vier weken na dagtekening van de brief.

De voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad, G. ter Horst

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 februari 2015

Hierbij zend ik u mijn reactie op de brief van de vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad naar aanleiding van het verslag van de JBZ-Raad van 4–56 december (ingezonden 14 januari met kenmerk 156506.01u), in relatie tot ontwikkelingen rond de EU PNR richtlijn in de JBZ-Raad en het Nederlandse standpunt daarbij.

In mijn brief van 9 februari jl. over de inzet van extra maatregelen naar aanleiding van het debat van 14 januari over de aanslagen in Parijs, ga ik nader in op de Nederlandse inzet tegen terrorisme.7 In de zogeheten «Parijsverklaring» is een aantal maatregelen geformuleerd waarop Europa de komende tijd versterkt zal inzetten (de EU Contraterrorisme-strategie). Dit draait onder meer om verbeterde informatie-uitwisseling over jihadisten. De verklaring roept op tot een spoedige afronding van de gesprekken met het Europees parlement over reisgegevens. Het Nederlandse standpunt ten aanzien van de EU PNR richtlijn is ongewijzigd. Zoals afgesproken wordt uw Kamer telkens ter voorbereiding van de JBZ-raden geïnformeerd over de voortgang en de positie die Nederland en andere landen innemen. Graag verwijs ik ook naar mijn brief van 9 februari jl. met het verslag van de informele JBZ-Raad van 29 januari jl. waarin ik het Nederlandse standpunt heb bevestigd.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten


X Noot
1

Zie dossier E110005 op www.europapoort.nl.

X Noot
2

Samenstelling:

Holdijk (SGP), G.J. de Graaf (VVD), Slagter-Roukema (SP), Franken (CDA), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Huijbregt-Schiedon (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Strik (GL), De Vries (PvdA), Beckers (VVD), Beuving (PvdA), De Boer (GL), Faber-van de Klashorst (PVV) (vice-voorzitter), Th. de Graaf (D66), Ter Horst (PvdA) (voorzitter), De Lange (OSF), Lokin-Sassen (CDA), Popken (PVV), Reynaers (PVV), Scholten (D66), Schrijver (PvdA), Swagerman (VVD), Gerkens (SP).

X Noot
3

Kamerstukken I, vergaderjaar 2014–2015, 32 317, EG.

X Noot
4

Zie Edossier E110005 op Europapoort: www.europapoort.nl.

X Noot
5

Gezamenlijke verklaring van de Ministers van Binnenlandse Zaken van 11 januari 2015.

X Noot
6

Kamerstukken I, vergaderjaar 2014–2015, 32 317, EG.

X Noot
7

Kamerstukken II, vergaderjaar 2014–2015, 29 754, nr. 288.

Naar boven