32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 428 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2020

Hierbij bied ik u het «Tussenbericht Staat van het mkb 2020» aan1, dat het Nederlands Comité voor Ondernemerschap vandaag publiceerde. Het Comité voor Ondernemerschap komt hierin tot vijf aanbevelingen om «ondernemend uit de crisis» te komen en te werken aan herstel van vertrouwen bij consumenten en ondernemers.

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap zet zich in voor duurzame groei van het midden- en kleinbedrijf. In het Jaarbericht Staat van het mkb rapporteert het Comité over de ontwikkelingen. De coronacrisis is de aanleiding voor een tussenbericht. Hiermee geeft het Comité ook invulling aan mijn verzoek om mee te denken en observaties bij de huidige ontwikkelingen te delen (Kamerstuk 32 637, nr. 419).

Het Comité formuleert de volgende aanbevelingen:

  • a. Bevorder intelligente transitie van steun naar herstel en maak daarbij onderscheid naar bedrijven met veel, gemiddeld en geen continuïteitsperspectief (segmentatie)

  • b. Ondersteun bedrijven om beter inzicht in de noodzaak van aanpassing van hun bedrijfsmodel of -structuur te krijgen

  • c. Stimuleer mobiliteit op de arbeidsmarkt en maak banengroei minder risicovol voor werkgevers

  • d. Bouw een structuur van leven lang ontwikkelen voor werkenden en ondernemers

  • e. Bevorder een klimaat van R&D, innovatie en vernieuwing gericht op arbeidsproductiviteitsgroei in het mkb.

De aanbevelingen beogen bij te dragen aan een «intelligent herstel», waarvoor grote inspanningen moeten worden geleverd door zowel ondernemingen als overheden.

Graag spreek ik mijn dank uit aan het Comité. Ik zal de inzichten en denklijnen van het Comité de komende tijd benutten en zie uit naar het Jaarbericht 2020.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven