32 637 Bedrijfslevenbeleid

33 009 Innovatiebeleid

Nr. 298 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ontvangen ter Griffie op 20 december 2017.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling is aan de Kamer overgelegd tot en met 20 januari 2018.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 21 januari 2018.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2017

In artikel 24a van de Comptabiliteitswet 2001 is bepaald dat subsidieregelingen een vervaltermijn van maximaal vijf jaren bevatten. De subsidie-modules mkb-innovatiestimulering Topsectoren (verder: de MIT-subsidiemodule en TKI mkb-versterking van de Regeling nationale EZ-subsidies (hierna: RNES) hebben een vervaldatum van 1 maart 2018. Om hieronder vermelde redenen ben ik voornemens de vervaldata voor deze subsidiemodules te verlengen met vijf jaren tot 1 maart 2023.

In 2013 is de MIT-subsidiemodule geïnitieerd door mijn ministerie om innovatie te bevorderen bij het mkb en om het mkb beter aan te laten sluiten bij de innovatie-agenda’s van de topsectoren. De MIT biedt daarvoor een «koffer» met verschillende instrumenten waarvoor een ondernemer subsidie kan aanvragen: innovatie-adviesprojecten, haalbaarheidsprojecten, kennisvouchers en R&D- samenwerkingsprojecten. Sinds 2015 wordt de MIT samen met de provincies uitgevoerd en is de opzet van de MIT fundamenteel gewijzigd: de MIT richt zich sindsdien ook op aansluiting van het mkb op de Regionale Innovatiestrategieën. Mijn ministerie en de provincies werken samen in de MIT-subsidiemodule: zij stellen in 2017 in totaal € 54,75 miljoen beschikbaar voor innovatie, waarvan

€ 39,40 miljoen gezamenlijk wordt gefinancierd. De doelstellingen van de MIT zijn het bevorderen van innovatie bij het mkb en om het mkb beter te laten aansluiten bij de door de topsectoren opgestelde innovatieagenda’s en de Regionale Innovatiestrategieën.

Met TKI mkb-versterking subsidiemodule wordt invulling gegeven aan het topsectorenbeleid van het kabinet door mkb-ondernemers te stimuleren aan te sluiten bij de topsectoren. Op grond van deze subsidiemodule kunnen TKI's subsidie aanvragen voor netwerkactiviteiten en inhuur van innovatiemakelaars voor het mkb.

Conform artikel 4:24 van de Algemene wet bestuursrecht en de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek en met het oog op een eventuele verlenging van de MIT-subsidiemodule en de TKI mkb-versterking subsidiemodule heeft het Ministerie van EZK opdracht gegeven om een onafhankelijke evaluatie van de MIT-subsidiemodule en TKI mkb-versterking subsidiemodule voor de periode 2013–2016 uit te voeren. De uitkomsten van deze evaluatie spelen een belangrijke rol bij de onderbouwing van het voorgenomen besluit de regelingen te verlengen.

Op 17 maart 2017 is de evaluatie met een begeleidende brief naar de kamer gestuurd1. De bespreking van de evaluatie in de Tweede Kamer staat op 7 februari 2018 op de agenda.

De uitkomsten van de evaluatie bevestigen dat de MIT een succesvolle regeling is die goed aansluit op de behoefte van het innovatieve mkb. Mkb-ondernemers die willen innoveren weten de MIT te vinden en de regeling is vaak net dat steuntje in de rug waardoor een innovatief project wél van de grond komt. De samenwerking met de regio’s maakt het voor mkb’ers gemakkelijker om innovaties tot stand te brengen en door te ontwikkelen. De MIT is bovendien een doelmatige en effectieve regeling: het heeft positieve effecten op het innovatief vermogen van het mkb. Op basis van de evaluatie wordt de hoofdaanbeveling gedaan om de MIT te continueren.

Uit de evaluatie komt naar voren dat de subsidiemodule TKI mkb-versterking bijdraagt aan het ontstaan van duurzame strategische netwerken van het mkb ten behoeve van innovatie in de topsector en bewustwording bij het mkb van de ambities en mogelijkheden die de topsectoren bieden. De innovatiemakelaars dragen ook nog specifiek bij aan het verbeteren van het innovatievermogen van het mkb ten behoeve van duurzame economische groei.

Om de samenwerking tussen de provincies en mijn ministerie binnen de MIT-subsidiemodule te waarborgen en om de doelen van deze subsidiemodules daadwerkelijk te kunnen realiseren, zullen deze subsidiemodules nog meerdere malen opengesteld moeten worden. Om die reden is besloten de vervaldata van deze subsidiemodules dan ook te verlengen tot 1 maart 2023.

Met het verlengen van de MIT-subsidiemodules stimuleer ik ook mijn ambities en die van het kabinet om het mkb nog innovatiever te maken. In het Regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) staat: «Het mkb verdient een krachtiger rol in het innovatiebeleid. De mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) en de innovatiekredieten voor het mkb worden uitgebreid». Uiteraard blijft het ook na het verlengen van de vervaldata van de MIT-subsidiemodules mogelijk deze aan te passen.

In overeenstemming met artikel 24a, vierde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 leg ik de regeling die strekt tot wijziging van het tijdstip waarop de MIT-subsidiemodule vervalt hierbij aan u voor2.

Ik zal deze regeling niet eerder vaststellen dan 30 dagen na verzending van deze brief.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


X Noot
1

Voor de evaluatie van de mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) zie Kamerstukken 32 637 en 33 009, nr. 276.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven