32 627 (Glas)tuinbouw

Nr. 28 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 oktober 2018

Hierbij informeer ik u over ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouw en de voortgang van de Verklaring Impulsagenda Greenports 3.0 zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg Voedsel in april (Kamerstuk 31 532, nr. 198). Hiermee geef ik uitvoering aan de motie van het lid Lodders c.s.1.

In mijn visie op Landbouw, Natuur en Voedsel (bijlage bij Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 5) ga ik in op de gezamenlijke maatschappelijke opgaven en wat nodig is voor een vitale en toekomstbestendige sector. De Verklaring Impulsagenda Greenports 3.0 omvat een aantal thema’s die raken aan de transitieopgaven waar de regionale Greenports voor staan. In samenhang gaat het om de integrale ontwikkeling om te komen tot een toekomstbestendige, duurzame en economisch vitale en innovatieve sector. Hieraan wordt door de afzonderlijke Greenports, Greenport Holland Bedrijfsleven en overheden voortdurend gewerkt. Daarmee hebben we een gezamenlijk doel.

Ik heb gesproken met de trekkers van de thema’s om te inventariseren welke behoeftes er leven en welke rol het Rijk en mijn departement hier zouden kunnen vervullen. Allereerst is er vooral behoefte aan regie en overzicht om alle trajecten die in de tuinbouw plaatsvinden in samenhang te bespreken.

Sinds de verklaring is er een aantal ontwikkelingen van zowel de kant van de tuinbouw als vanuit het kabinetsbeleid dat hierop van invloed is. Vanuit de Greenports is het initiatief ontstaan om een nieuwe governancestructuur in te richten die alle partijen (privaat en publiek) binnen de Nederlandse tuinbouw dekt en de agenda te verbreden naar heel Nederland om te komen tot een breed gedragen akkoord met een uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Ik neem graag deel aan deze governance, waarmee een gezamenlijke gesprekstafel wordt ingericht die alle partijen bindt en integraal de voortgang bewaakt van verschillende thema’s en acties die nodig zijn om ontwikkelingen op gang te brengen en te houden. Deze ontwikkeling sluit goed aan bij mijn visie op Landbouw, Natuur en Voedsel waarin alle partijen, bedrijfsleven, provincies en Rijk, gezamenlijk afspraken maken. Zo ontstaat coördinatie en verbinding tussen de verschillende trajecten.

Daarbij kan worden voortgebouwd op de bestaande programma’s en structuren, zoals afspraken die inmiddels worden uitgewerkt binnen het klimaatakkoord en activiteiten die plaatsvinden onder bestaande programma’s als Kas als Energiebron. De meerwaarde zit naast overzicht en bewaking van de voortgang ook in het brede draagvlak. Verbreding naar partijen als Greenport Holland Bedrijfsleven, LTO Glaskracht en de Coalitie HOT en verbinding met innovatie zoals de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen is daarvoor de basisvoorwaarde.

Momenteel wordt de verbreding van de thema’s onder de impulsagenda uitgewerkt, zodat per thema inzichtelijk wordt wat er reeds loopt, wat binnen het thema aanvullend nodig is en of alle partijen zich in het thema herkennen. Vervolgens zal worden toegewerkt naar een akkoord waarmee alle partijen zich conformeren aan een integrale uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Een goed initiatief om binnen de tuinbouw te werken aan het gemeenschappelijke doel waar we allemaal voor staan. Een vitale en toonaangevende Nederlandse tuinbouwsector die voorbereid is op de toekomst. Ik zal uw Kamer over de voortgang informeren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Kamerstuk 34 775 XIII, nr. 24

Naar boven