32 127 Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

AL BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 januari 2016

Aan uw Kamer is toegezegd jaarlijks te rapporteren over de voortgang van de uitvoering van de Chw.

Hierbij bied ik u de Voortgangsrapportage 2014–2015, Praktijkervaringen Crisis- en herstelwet1, aan.

Voor de Voortgangsrapportages is een begeleidingscommissie opgericht conform een toezegging die ik heb gedaan aan de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal naar aanleiding van vragen van lid Smaling. De begeleidingscommissie bestaat uit prof. mr. Niels Koeman (Staatsraad, voorzitter), mr. Marga Robesin (Stichting Natuur en Milieu), prof. dr. Arjan Bregman (Instituut voor Bouwrecht), prof. mr. dr. Ben Schueler (universiteit van Utrecht, Staatsraad), mr. Marco Lurks (VNG) en mr. Martijn Verwoerd (Bouwend Nederland). De begeleidingscommissie heeft richting gegeven aan de opzet en inhoud van de rapportage.

De Voortgangsrapportage geeft een duidelijk beeld van het enthousiasme waarmee gemeenten, provincies en waterschappen gebruik maken van de Crisis- en herstelwet. Bijna een kwart van de gemeenten en provincies in Nederland experimenteert met de Chw. Er zijn, op verzoek van met name gemeenten, in de periode waarover deze Voortgangsrapportage gaat, medio 2014–medio 2015 (10e en 11e tranche) 33 experimenten toegevoegd, dat is meer dan gemiddeld. Veel gemeenten zijn enthousiast over de mogelijkheden die het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, de voorloper van het omgevingsplan, biedt (22 experimenten in deze periode). De Voortgangsrapportage geeft inzicht in het gebruik van de Crisis- en herstelwet in genoemde periode.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffie nr. 151325.07.

Naar boven