32 013 Toekomst financiële sector

Nr. 216 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2019

Met deze brief geef ik invulling aan het verzoek van het lid Alkaya (SP) om voorafgaand aan het Algemeen Overleg financiële sector op 12 juni aanstaande in te gaan op de beloningen aan de top van verzekeraars (Handelingen II 2018/19, nr. 72, item 29).

De primaire verantwoordelijkheid voor het beloningsbeleid en beloningen van bestuurders van financiële ondernemingen, waaronder verzekeraars, ligt bij de raad van commissarissen en in het verlengde daarvan de aandeelhouders. Waar nodig voor herstel van vertrouwen en een robuustere financiële sector stelt de overheid grenzen of voorwaarden aan beloningen. In het vervolg op de financiële crisis heeft de overheid in dit kader meerdere maatregelen genomen met betrekking tot beloningen in de financiële sector. Nederland heeft daarmee reeds de meest strenge bonuswetgeving in de Europese Unie. Deze maatregelen, en het toezicht door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, zijn gericht op het tegengaan van perverse prikkels in beloningen voor alle financiële ondernemingen die ertoe kunnen leiden dat de stabiliteit van de onderneming in gevaar komt of het klantbelang wordt veronachtzaamd. Ook verzekeraars hebben zich te houden aan deze wet- en regelgeving op het gebied van beloningen. Dit omvat onder meer de verplichting tot het voeren van een beheerst beloningsbeleid, een bonusplafond voor alle medewerkers en de top, een verbod op gegarandeerde variabele beloningen, een maximale vertrekvergoeding en regels voor terugvordering en aanpassing van variabele beloningen (claw back en malus).

In mijn Agenda financiële sector (Kamerstuk 32 013, nr. 200) heb ik aangekondigd met nadere wettelijke beloningsmaatregelen te komen. Deze zullen ook voor verzekeraars gelden.1 Dit betreft de volgende drie maatregelen:

  • 1. een wettelijke verplichting voor bestuurders en medewerkers van financiële ondernemingen om o.a. aandelen in vaste beloningen voor een periode van ten minste 5 jaar aan te houden;

  • 2. een wettelijke verplichting voor financiële ondernemingen om zich rekenschap te geven van en verantwoording af te leggen over de verhouding van de beloningen tot de functie van de onderneming in de sector en positie in de samenleving;

  • 3. een aanscherping van de mogelijkheid tot afwijking van het bonusplafond van 20% voor niet-CAO personeel.

De vierde (mogelijke) maatregel genoemd in mijn Agenda financiële sector, een claw back van vaste beloning van bankbestuurders in geval van staatssteun, is niet van toepassing op verzekeraars. Zoals ik uw Kamer eerder heb gemeld is over deze maatregel voorlichting gevraagd aan de Afdeling advisering van de Raad van State. Ik streef ernaar het wetsvoorstel met de nadere beloningsmaatregelen in de financiële sector voor de zomer in consultatie te brengen en uw Kamer alsdan tevens te informeren over mijn besluitvorming over een claw back.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 33 964, nr. 47

Naar boven