31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 988 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juli 2022

Hierbij doe ik u toekomen de Handhavingsrapportage 2021–2022 van Groningen Eelde Airport (GAE)1. In deze brief wordt kort de kern van de bevindingen voor GAE weergegeven.

Gebruiksjaar 2021–2022

Wettelijk is bepaald dat elk jaar door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een verslag moet worden uitgebracht over de naleving van de milieuregels en de grenswaarden voor de geluidbelasting door de exploitant en de gebruikers van nationale luchthavens over de periode van een gebruiksjaar. Voor Groningen Airport Eelde geldt als gebruiksjaar de periode van 1 april tot en met 31 maart van het daarop volgende jaar. De ILT stelt vervolgens een handhavingsrapportage op waarin de resultaten van het toezicht staan.

Bevindingen en acties

Uit de handhavingsrapportage blijkt dat in dit gebruiksjaar de coronapandemie opnieuw van grote invloed is geweest op het aantal vliegtuigbewegingen op GAE.

De gevolgen hiervan voor het gebruiksjaar 2021–2022 zijn vooral zichtbaar bij de berekende geluidbelasting in de handhavingspunten, het aantal vluchten buiten openingstijden en een terugval in groot commercieel verkeer. Deze bijzondere situatie zorgt ervoor dat de resultaten lijken op die van gebruiksjaar 2020–2021 (Kamerstuk 31 936, nr. 872) en sterk afwijken van de resultaten voor het gebruiksjaar 2019–2020 (Kamerstuk 31 936, nr. 799)

Belangrijkste resultaten en acties:

  • 1. De grenswaarden voor de geluidbelasting in de handhavingspunten zijn niet overschreden.

  • 2. Op de luchthaven waren in totaal 136 vliegtuigbewegingen na 23.00 uur.

    Onderzoek hiernaar heeft uitgewezen dat deze vluchten vallen in de categorie reddingsacties, hulpverlening of medische vluchten waarbij een onmiddellijke start of landing is vereist. Hierdoor zijn er op dit onderwerp geen onrechtmatigheden geconstateerd.

  • 3. Bij circuitvluchten heeft de ILT twee klachten ontvangen, hierbij is onderzocht of in strijd met de Omzettingsregeling is gehandeld. Bij beide vluchten heeft de ILT een overtreding vastgesteld. De betrokken vliegschool en de buitenlandse luchtvaartmaatschappij die deze overtredingen begingen hebben een waarschuwingsbrief ontvangen.

  • 4. Bij parachutevluchten traden geen onrechtmatigheden op.

  • 5. Van de maximaal 400 toegestane militaire vluchten zijn er in totaal 56 uitgevoerd. Bij de gecontroleerde militaire les- en oefenvluchten constateerde de ILT geen onrechtmatigheden.

  • 6. De ILT onderzocht 64 vluchten die van de vertrekroutes afweken.

    Deze vluchten weken slechts marginaal af van de vertrekroute, of ze weken af door aanvullende instructies van de luchtverkeersleiding, door meteorologische omstandigheden en/of conflicterend vliegverkeer. Er was voor de ILT geen noodzaak om te handhaven.

De Handhavingsrapportages Maastricht Aachen Airport, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport zijn reeds op 3 februari jl. (Bijlage bij Kamerstuk 31 936, nr. 904) naar uw Kamer gestuurd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Zie bijlage

Naar boven