31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1052 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 april 2023

Hierbij ontvangt de Kamer het eerste Nederlands Actieplan voor Luchtvaartveiligheid (NALV) voor de jaren 2023–2026. Het NALV is de uitwerking van het Nederlands Luchtvaartveiligheidsprogramma1 (hierna: NLVP) dat in 2020 naar de Kamer is gestuurd.

Luchtvaartveiligheid in Nederland

Luchtvaartveiligheid is een topprioriteit binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zoals vastgelegd in de Luchtvaartnota 2020–20502 en in het NLVP streeft Nederland (inclusief Caribisch Nederland) naar een continue verbetering van de luchtvaartveiligheid. Nederland zet in op een volledige compliance met de internationale verplichtingen en heeft de ambitie om voortdurend tot de best presterende landen te behoren. Het nationaal veiligheidsdoel zoals in 2020 geformuleerd in het NLVP, is het continu verbeteren van de luchtvaartveiligheid door het kennen van de grootste nationale risico’s en deze te beheersen tot een acceptabel niveau.

NALV

Met het opstellen, uitvoeren en monitoren van het NALV wordt invulling gegeven aan de nationale veiligheidsdoelstelling en aan de internationale verplichtingen voor een actieplan. Het NALV wordt voor vier jaar vastgesteld.

Het NALV geeft een totaaloverzicht van de huidige operationele en organisatorische veiligheidsinitiatieven en inzicht in de prioriteiten die Nederland de komende jaren heeft gesteld om het hoge niveau van luchtvaartveiligheid in stand te houden en verder te verbeteren. De veiligheidsinitiatieven komen voort uit internationale verplichtingen, uit de Nationale Veiligheidsanalyse (NVA) en uit de Systeemmonitor luchtvaartveiligheid3. Het totaaloverzicht van de veiligheidsinitiatieven is opgenomen in Bijlage I, de prioritaire veiligheidsinitiatieven zijn opgenomen in Bijlage II.

Veel van de veiligheidsinitiatieven in dit actieplan raken onder andere facetten van het veiligheidssysteem, zoals regelgeving, toezicht, toelating en veiligheidspromotie. De middelen die ik al structureel beschikbaar hebt gesteld voor de uitvoering van het NLVP, dragen uiteraard bij aan goede uitvoering van het NALV. Daarnaast zijn er ook veiligheidsinitiatieven die gericht zijn op operationele aspecten.

Het verbeteren van de luchtvaartveiligheid is een continu proces. De internationale verplichtingen worden telkens om de een tot drie jaar herijkt, afhankelijk van het internationale plan. De veiligheidsanalyse wordt elke twee jaar uitgevoerd en de systeemmonitor jaarlijks. Eventuele nieuwe veiligheidsinitiatieven die hieruit voortkomen, worden opgenomen in de lijst met veiligheidsinitiatieven. De Kamer zal tweejaarlijks de herziene bijlagen en inzicht in de monitoring van de voortgang ontvangen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 24 804, nr. 116.

X Noot
2

Kamerstuk 31 936, nr. 820.

X Noot
3

Kamerstuk 24 804, nr. 195.

Naar boven