31 562
Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met een herziening en vereenvoudiging van de voertuigregelgeving, ter implementatie van richtlijn nr. 2007/46/EG betreffende de goedkeuring van voertuigen en enkele andere technische wijzigingen

nr. 11
NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET AANVULLEND VERSLAG

Ontvangen 28 november 2008

Inleiding

Met belangstelling heb ik kennis genomen van de bevindingen van de CDA-fractie omtrent het wetsvoorstel. In het navolgende zullen de vragen van de CDA-fractie worden beantwoord.

Beter Geregeld

De leden van de CDA-fractie vragen of gegarandeerd kan worden dat de voertuigregelgeving in de toekomst beperkt blijft tot één ministeriële regeling. Daarnaast vragen de leden van de CDA-fractie in hoeverre bedrijven en burgers betrokken worden bij de verdere inhoudelijke invulling van de daaropvolgende regelingen.

Het wetsvoorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw1994) strekt tot uitvoering van een deel van het programma Beter Geregeld, namelijk het deel dat ziet op de vereenvoudiging en herziening van de voertuigregelgeving. De doelstelling van dit programma is de regelgeving van Verkeer en Waterstaat te moderniseren en te vereenvoudigen, de regeldruk te verminderen en de daaraan gekoppelde lasten voor bedrijven en burgers te verlagen. De herziening van de voertuigregelgeving heeft geleid tot een grootschalige reductie van de voertuigregelgeving, zowel in aantallen regelingen als in omvang. Een aantal algemene maatregelen van bestuur en tientallen ministeriële regelingen worden ingetrokken en honderden pagina’s wet- en regelgeving komen te vervallen. De doelstelling is te komen tot één nieuwe ministeriële regeling waarin alle voertuigregelgeving is neergelegd. Deze doelstelling is echter ondergeschikt aan de doelstelling om te komen tot heldere en transparante wetgeving. Indien het laatste kan worden bereikt door middel van een aanvullende regeling, bijvoorbeeld omdat dit de systematiek van de wetgeving ten goede komt, dan is het mogelijk dat het uitgangpunt om te komen tot één ministeriële regeling wordt verlaten. Er kan dan ook niet worden gegarandeerd dat het aantal ministeriële regelingen beperkt zal blijven tot één.

In het kader van het opstellen van de uitvoeringsregelgeving is een klankbordgroep ingesteld waarin de in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel genoemde brancheorganisaties waren vertegenwoordigd. Ook bij het opstellen van regelgeving in de toekomst zullen de relevante branchepartijen vanzelfsprekend worden betrokken.

Doelstellingen Beter Geregeld

De leden van de CDA-fractie vragen hoe de kwaliteit van de keuring van schadevoertuigen gewaarborgd wordt en wie eventuele na-controles uit zal voeren.

Schadevoertuigen zijn voertuigen die ten gevolge van een ongeval zwaar zijn beschadigd en vervolgens worden hersteld. Na herstel moeten deze voertuigen worden gekeurd door de RDW. Daarnaast wordt in de Wvw1994 de mogelijkheid geschapen een erkenningsregeling in het leven te roepen, zodat de keuring van schadevoertuigen niet alleen kan worden uitgevoerd door de RDW, maar ook door schadeherstelbedrijven. Overleg met de branche heeft opgeleverd dat er momenteel nog geen behoefte bestaat aan een dergelijke erkenningsregeling. Indien in de toekomst bij het bedrijfsleven alsnog de behoefte ontstaat deze erkenningsregeling in te voeren, kan dit op korte termijn gebeuren. In dat geval zal wordt aangesloten bij de systematiek van de bestaande in de Wvw1994 opgenomen erkenningsregelingen, bijvoorbeeld de «erkenning-APK». Dit betekent dat de RDW toezicht zal houden op de erkende bedrijven. Een onderdeel van dit toezicht bestaat uit een na-controle door de RDW op een vast percentage van de door het erkende bedrijf goedgekeurde voertuigen.

Bedrijfseffecten, nalevingskosten en administratieve lasten

De leden van de CDA-fractie vragen hoe de behaalde lastenreductie tot stand is gekomen en of er naast lastenreductie ook een lastentoename is te verwachten. Daarnaast vragen de leden van de CDA-fractie hoe de lastenreductie zich verhoudt tot de totale reductiedoelstelling van 25%.

Door middel van dit wetsvoorstel en de daarop gebaseerde regelgeving worden de lasten voor het bedrijfsleven met € 9 621 928,– gereduceerd. Deze lastenreductie is toe te schrijven aan het vervallen van de eis dat bedrijfauto’s en aanhangwagens in het kader van de toelating tot de weg dienen te beschikken over een nationale typegoedkeuring, een vereenvoudiging van de (technische) eisen die gelden om een voertuig gekeurd te krijgen als taxi, en een kleine reductie van de lasten die samenhangen met de APK. Ten gevolge van het wetsvoorstel is er geen noemenswaardige lastentoename te verwachten. De door de leden van de CDA genoemde doelstelling om te komen tot een lastenreductie van 25% ziet niet alleen op de voertuigregelgeving, maar op de gehele VenW-regelgeving. De lastenvermindering die gepaard gaat met de herziening van de voertuigregelgeving is één van de belangrijkste lastenreducties van het programma Beter Geregeld van VenW en zal voor een groot deel bijdragen aan het te behalen doel. Voor een volledig overzicht van reductiemaatregelen word verwezen naar de het reductieplan van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat waarin een compleet overzicht is opgenomen van de voorstellen in de verschillende domeinen van de VenW-regelgeving. Dit reductieplan ontvangt u voor de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De leden van de CDA-fractie vragen of het mogelijk is de uitkomst van de toetsing door Actal te doen toekomen aan de Kamer.

Het resultaat van de herziening van de voertuigregelgeving, neergelegd in de Regeling voertuigen, is aangeboden aan Actal. Actal beziet momenteel of er reden is een formeel advies uit te brengen. Indien dit het geval is verwacht ik, gelet op de hierboven beschreven lastenreductie, een positief advies en zal hiervan melding worden gemaakt in de toelichting bij de Regeling voertuigen. Voor zover Actal met aanvullende suggestie voor lastenreductie komt, zal ik u hierover in het kader van de algemene lastenreductie informeren.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings

Naar boven