Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 9 december 2025
Op 16 oktober 2024 vond het tweeminutendebat Tuinbouw, Visserij en Biotechnologie
plaats. Tijdens dit debat is een motie van Kamerleden Meulenkamp (VVD) en Bromet (GroenLinks-PvdA)1 aangenomen waarin de regering wordt verzocht zo snel mogelijk in overleg te treden
met Nederlandse biotechnologiebedrijven om proeverijen met producten voortkomend uit
innovatieve fermentatie onder gecontroleerde en veilige omstandigheden mogelijk te
maken.
Proeverijen
Naar aanleiding van de aangenomen motie en met het oog op het stimuleren van innovatie
en productoptimalisatie, zijn LVVN en VWS in gesprek gegaan met de belangenvereniging
van biotechnologiebedrijven in Nederland (HollandBio), Cellular Agriculture Netherlands
(CAN) en een aantal bedrijven over het mogelijk maken van proeverijen. De gesprekken
met deze partijen hebben geresulteerd in een Code of Practice (CoP), deze vindt u
bijgevoegd.
Veel producten die worden gemaakt met innovatieve fermentatie vallen, net zoals kweekvlees,
onder de novel food2 wetgeving en mogen nog niet op de markt worden gebracht. Om toch innovatie mogelijk
te kunnen maken, biedt de CoP een technisch geharmoniseerd kader, zodat producenten,
vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, de proeverijen kunnen uitvoeren. Deze CoP is
gebaseerd op de Code of Practice voor proeverijen van kweekvlees en -vis en beschrijft
dezelfde procedure.
De CoP voor innovatieve fermentatie helpt bij de beoordeling van de veiligheid van
de proeverijen, die door een onafhankelijk expertcomité wordt uitgevoerd. Dit expertcomité,
hetzelfde als bij de proeverijen van kweekvlees en -vis, is opgezet binnen Stichting
Cellulaire Agricultuur Nederland (CAN). Voor de ontwikkeling van de sector en de marktintroductie
zijn de proeverijen van groot belang. De proeverijen zijn sensorisch van aard, gericht
op smaak-, geur en textuurbeleving. De proeverijen van kweekvlees die reeds zijn gehouden,
hebben voor de betrokken bedrijven, naar eigen zeggen, gezorgd voor optimalisatie
van het geproefde product. Naast productoptimalisatie willen de producenten investeerders
en journalisten uitnodigen om respectievelijk investeringen op te halen en te werken
aan consumentenacceptatie ten aanzien van producten gemaakt met innovatieve fermentatie.
Op 22 oktober 2022 heeft de ministerraad het Groeifondsproject gericht op cellulaire
agricultuur (waar precisiefermentatie onder valt) goedgekeurd, waarin 60 miljoen euro
uit is getrokken voor de ontwikkeling van een ecosysteem voor de sector met opleidingen,
onderzoek en opschaling3. Dit plan is destijds door het Ministerie van LNV ingediend bij het Nationaal Groeifonds
(NGF) en wordt momenteel uitgevoerd. Door de uitvoering van dit plan ontwikkelt de
sector zich steeds verder en werken bedrijven toe naar marktintroductie en de daarvoor
benodigde dossieropbouw. In dit proces zullen proeverijen steeds relevanter en belangrijker
worden.
De CoP wordt in principe voor twee jaar aangegaan. Het proces van de proeverijen wordt
daarna geëvalueerd.
De betrokken bedrijven beogen de eerste proeverijen begin volgend jaar te organiseren.
De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, J.F. Rummenie
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
J.Z.C.M. Tielen