31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie

Nr. 72 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 augustus 2010

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 mei 2010 is gesproken over de beleidsreactie van 21 april 2010 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, 31 524, nr. 63) op het verkennend onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs uit 2009 naar de wijze waarop het bekostigd mbo-onderwijs omgaat met de nieuwe wettelijke zorgplicht arbeidsmarktperspectief. De commissie heeft mij verzocht uw Kamer te informeren over de voortgang van de in mijn beleidsreactie aangekondigde acties.

Bij dezen doe ik u de actuele stand van zaken ten aanzien van de actiepunten toekomen:

  • Medio september 2010 zal ik met de Inspectie van het Onderwijs overleg voeren over de concrete uitwerking van het beoogde toezicht op de zorgplicht met betrekking tot het arbeidsmarktperspectief.

  • In mijn brief van 10 mei 2010 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, 31 524, nr. 64) heb ik uw Kamer geïnformeerd over het verzoek aan de Stichting Platform Beroepsonderwijs Bedrijfsleven i.o.. De stichting zal zich expliciet buigen over het vraagstuk rond het verminderen en bundelen van kwalificaties en de doelmatigheid van opleidingen. Ik heb de stichting verzocht daarbij het arbeidsmarktperspectief en de belangen van het bedrijfsleven te betrekken. Het advies wordt dit najaar verwacht.

  • In de brief van 10 mei jongstleden heb ik ook gemeld dat ik een commissie zal instellen die zich zal bezighouden met de bestuurbaarheid in het mbo. De Commissie Onderwijs en Besturing BVE zal mij ook adviseren over de doelmatigheid van het opleidingenaanbod en de kwalificaties. Zij dient bij haar aanbevelingen ook uit te gaan van de arbeidsmarktkwalificerende functie van het mbo. Ook dit rapport wordt in het najaar van 2010 verwacht, waarna er gerichte maatregelen genomen kunnen worden.

Verder waren ten tijde van de publicatie van het verkennend onderzoek door de inspectie reeds enkele acties door mij in gang gezet:

  • In het najaar van 2008 ben ik gestart met de regionale agenda onderwijs arbeidsmarkt. Op bestuurlijk en managementniveau kan de strategische samenwerking tussen gemeenten, bedrijfsleven en onderwijs in de regio verbeteren als het gaat om de afstemming van vraag en aanbod van beroepsopleidingen. Eén van de actiepunten voor versterking van de regionale aansluiting arbeidsmarkt en onderwijs is het opstellen van een handreiking voor de wijze waarop roc’s handen en voeten kunnen geven aan samenwerking met regionale partners. Deze handreiking is in mei 2010 opgeleverd.

  • In de jaarverslagen over 2009 is de instellingen gevraagd verantwoording af te leggen over de wijze waarop het onderwijs – per domein of organieke eenheid – is ingericht opdat studenten in de verschillende opleidingen feitelijk toewerken naar en terechtkomen in reële vacatures en beroepenvelden. De jaarverslagen zullen eind 2010 worden beoordeeld.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart

Naar boven