31 497 Passend onderwijs

Nr. 407 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2021

Hierbij stuur ik u de reactie op het verzoek van de commissie inzake de ontvangen brief van OBS de Steiger m.b.t. HB-onderwijs.

De briefschrijvers (ouders) richten zich in de brief tot de Onderwijsgroep Perspecto. De Onderwijsgroep Perspecto heeft op dit moment een voltijd onderwijsvoorziening voor hoogbegaafde (HB) leerlingen. Volgens de briefschrijvers is er het voornemen om het HB onderwijs inclusief te maken en speelt bij dit voorgenomen besluit een financiële afweging mee. De briefschrijvers schetsen hun visie op deze groep (hoog)begaafde leerlingen en hun onderwijs- en ondersteuningsbehoeftes in deze specifieke regio en uiten de noodzaak voor voltijds HB onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Zij geven hun zorgen weer over de toekomst van onderwijs aan hoogbegaafden en bieden de Onderwijsgroep verbeterpunten aan ter bevordering van de groei van voltijds hoogbegaafden onderwijs.

Allereerst is het goed dat de ouders zich zo betrokken voelen bij het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen en hiervoor inhoudelijk met de betrokkenen in gesprek gaan. Na ontvangen van de brief heeft ambtelijk contact plaatsgevonden met de Onderwijsgroep Perspecto en het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen. Uit deze contacten blijkt dat er tot op heden geregeld contact is met de briefschrijvers, de onderwijsgroep en het samenwerkingsverband. Het voeren van gesprekken met de direct betrokken partijen, is de weg naar het komen tot een (best passende) oplossing en door dit gesprek in de regio te voeren kan worden afgestemd op de regionale behoeftes.

De betreffende onderwijsvoorziening voor hoogbegaafden wordt in aparte klassen vorm gegeven binnen twee reguliere scholen, behorend bij de Onderwijsgroep Perspecto. De leerlingen die onderwijs krijgen in het betreffende hoogbegaafdenonderwijs, kunnen ook afkomstig zijn van scholen horend bij andere besturen. Onderwijsgroep Perspecto heeft de voorziening opgericht, de kosten worden gedragen door het bestuur van deze onderwijsgroep. De kosten zijn te hoog om te dragen. Ondanks de hoge kosten heeft de Onderwijsgroep Perspecto de uitdrukkelijke wens om deze voorziening te laten voortbestaan.

Deze financiële kwestie is bij de betreffende ouders en het samenwerkingsverband bekend gemaakt, evenals de mogelijkheid om het onderwijs inclusief te gaan maken. Na het verstrekken van deze informatie aan de ouders is de brief aan onder andere de Onderwijsgroep en de vaste commissie voor Onderwijs Cultuur & Wetenschap verzonden. Daarna zijn de zorgen van de ouders en de onderwijsgroep rondom het vormgeven van een dekkend aanbod in de regio middels de huidige voorziening nogmaals met het samenwerkingsverband besproken.

Binnen het samenwerkingsverband maken de schoolbesturen, waaronder Onderwijsgroep Perspecto, met elkaar afspraken over de manier waarop alle leerlingen in het samenwerkingsverband zo goed mogelijk de passende ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben. Deze afspraken worden vastgelegd in het ondersteuningsplan.De (reguliere) scholen hebben de financiële middelen van het samenwerkingsverband ontvangen, om extra ondersteuning op hun school vorm te geven. Over het toekomstgerichte vraagstuk (organisatorisch en financieel) zijn gesprekken in het samenwerkingsverband gevoerd omtrent de wensen en behoeftes in het vormgeven van passend onderwijs aan de gehele regio. Hoe onderwijs en ondersteuning voor begaafden in de regio er uit moet komen te zien wordt o.a. in kaart gebracht door een specifiek opgerichte werkgroep, die is opgericht in het kader van de door de overheid verstrekte subsidieregeling (hoog)begaafden.

Komend schooljaar zal het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband opnieuw vastgesteld worden, waarin o.a. de bevindingen van deze werkgroep ten behoeve van (hoog)begaafden worden meegenomen in het te vormen beleid en begroting. Het samenwerkingsverband ziet toe op het (vormgeven van het) dekkende aanbod in de regio en het creëren van een ondersteuningscontinuüm en doorloopt hiervoor stappen. Dit in het kader van de wettelijke taken en verantwoordelijkheden en met medeneming van ontwikkelingen zoals inclusiever onderwijs en thuisnabij onderwijs.

In contact met betrokkenen is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap op het hart gedrukt om te zorgen voor een zo passend mogelijk onderwijsaanbod voor alle leerlingen in de regio, inclusief (hoog)begaafden met een specifieke ondersteuningsbehoefte. De gesprekken in de regio worden zoals gemeld voortgezet. Mijn ambtenaren zullen contact onderhouden met deze regio over de voortgang.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende op de hoogte te hebben gesteld.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven