Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 31497 nr. 370 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 31497 nr. 370 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 juni 2020
In de periode sinds de berichtgeving over sluiting van de jeugdzorglocatie Hoenderloo/Deelen, hebben wij uw Kamer meerdere malen geïnformeerd over de consequenties en voortgang hiervan voor onderwijs1. Tijdens het ordedebat van 23 juni jl. (Handelingen II 2019/20, nr. 86, item 30), heeft het Kamerlid Ellemeet (GL) het verzoek gedaan om een stand-van-zakenbrief betreffend het Hoenderloo College, welke wij u hierbij aanbieden.
Het Hoenderloo College
Voordat wij ingaan op de huidige stand van zaken bij het Hoenderloo College, maken we duidelijk om welke school het hier precies gaat. Pluryn heeft als stichting voor onder andere jeugdzorg en onderwijs zeven (v)so-schoolbesturen onder zich. Stichting Pluryn Onderwijs is er daar één van. Onder dit schoolbestuur valt het Hoenderloo College. De school heeft twee vestigingen: één voor open residentieel onderwijs in Hoenderloo en één voor gesloten residentieel onderwijs bij een JeugdzorgPlus-instelling in Deelen. De huidige stand-van-zakenbrief gaat over beide vestigingen, hierna: het Hoenderloo College.
De voorgenomen sluiting van het Hoenderloo College, is een gevolg van de sluiting van de jeugdzorglocatie Hoenderloo/Deelen («De Hoenderloo Groep») die moederorganisatie Pluryn beoogt per augustus 2020. Door de samenwerkingsovereenkomst tussen de residentiële jeugdzorg en vso-school, bestaat er de mogelijkheid voor jongeren om onderwijs te volgens op het hetzelfde terrein als waar de jeugdhulp plaatsvindt. Het bericht van de voorgenomen sluiting kwam, begrijpelijk, hard aan bij jongeren, ouders, zorg- en onderwijspersoneel.
Huidige stand van zaken
Aantal jongeren waar een vervolgplek voor is gevonden
In december 2019 (toen het voorgenomen besluit tot sluiting is genomen) waren er 220 jongeren bij de Hoenderloo Groep. De verwachting was dat 180 jongeren voor de sluitingsdatum van de Hoenderloo Groep in augustus 2020 zouden uitstromen, omdat hun behandeling dan is afgerond en dat 40 jongeren hun behandeling in augustus 2020 nog niet zouden hebben afgerond. Pluryn heeft op 30 juni 2020 aangegeven dat er nog 89 jongeren verblijven bij de Hoenderloo Groep en dat er nog 135 leerlingen op het Hoenderloo College zitten. Het overgrote deel van deze jongeren stroomt uit aan het einde van het schooljaar; voor 9 van de jongeren wordt nog gezocht naar een passende en duurzame vervolgplek. Voor een deel van de jongeren die al wel zicht hebben op een vervolgplek, is de onderwijsplek nog niet definitief. Onderwijs volgt hier namelijk zorg. Aan iedere aangeboden zorgplek is wel altijd een onderwijsinstelling verbonden die in staat moet zijn ook een geschikte onderwijsplek aan te bieden. Een onderwijsplek is pas definitief als er een match is met de ondersteuningsvraag van de leerling en er een akkoord is van de ouders: alle formaliteiten moeten in orde zijn. De aard van dit soort maatwerk zorgt ervoor dat de cijfers de aankomende weken kunnen fluctueren. Er is en blijft daarbij sprake van een dalende lijn.
Sociaal plan voor de medewerkers
Op 23 juni 2020 hebben de Raad van Bestuur van Pluryn en de onderwijsvakbonden in een gezamenlijk communiqué bekend gemaakt dat zij de basis hebben gelegd voor een gezamenlijk gedragen sociaal plan. Op 26 juni 2020 hebben Pluryn en onderwijsvakbonden overeenstemming bereikt over het sociaal plan2. Voor zorgmedewerkers is Pluryn in april 2020 samen met alle vakbonden gekomen tot een gedragen sociaal plan.
Verwachte sluitingsdatum
Het Ministerie van OCW heeft vooralsnog geen formeel besluit over de sluitingsdatum van het Hoenderloo College ontvangen. De sluitingsdatum van 1 augustus 2020 voor de Hoenderloo Groep is een richtdatum van Pluryn. De Hoenderloo Groep sluit echter niet voordat er voor iedere jongere een passende en duurzame vervolgplek is, zoals ook de Minister van VWS heeft toegelicht tijdens het debat van 23 juni jl. Pluryn heeft met het Ministerie van OCW en de Inspectie van het Onderwijs (IvhO, hierna: onderwijsinspectie) afgesproken dat het Hoenderloo College wordt gesloten op het moment dat de laatste jongere is overgeplaatst. Dit proces wordt nauwlettend gevolgd door de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) en de onderwijsinspectie. Pluryn heeft op zowel 22 als 26 juni 2020 nogmaals aan de onderwijsinspectie bevestigd zich aan deze zorgplicht te houden.
Toezicht door IGJ en IvhO
De IvhO ziet toe op de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs. De IGJ ziet toe op de Jeugdwet. Gezien de integrale opdracht van zorg en onderwijs in de residentiële jeugdhulp, trekken deze twee inspecties waar nodig gezamenlijk op en voeren het toezicht op de locaties deels gezamenlijk uit.
De onderwijsinspectie houdt al geruime tijd contact met Pluryn om toe te zien op een goede borging van het onderwijs. De onderwijsinspectie heeft een brief verstuurd aan het bevoegd gezag van het Hoenderloo College waarin staat dat zij het toezicht verder aanscherpt vanwege een gebrek aan voortgang van het concept sluitingsplan en een gebrek aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs op het Hoenderloo College. De onderwijsinspectie is in gesprek getreden met Pluryn over de zorgen omtrent de voortgang en om de laatste stand van zaken te vernemen van de bestuurders en de intern toezichthouders. Dit heeft ertoe geleid dat het sluitingsplan op 29 juni definitief is geworden. De continuïteit van onderwijs is daarmee gewaarborgd tot de laatste leerling een passende onderwijsplek heeft. Bovendien wordt de voortgang van de overdracht wekelijks integraal met de lijst van IGJ aangeleverd. Eventuele knelpunten bij de scholen die leerlingen inschrijven van het Hoenderloo College geeft Pluryn door aan de onderwijsinspectie, die daar op zal acteren.
De IGJ brengt maandelijks voortgangsbezoeken aan De Hoenderloo Groep. Daarnaast ontvangt de IGJ voortgangsrapportages van Pluryn, waaronder tweewekelijks de stand van zaken over vastgestelde kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s). Deze kpi’s hanteert Pluryn om de voortgang van de afbouw, de ontwikkelingen op kwaliteit, de voortgang van de herplaatsing van de medewerkers, de stand van zaken van de nieuw te creëren locaties en de bedrijfsvoering te monitoren. De IGJ concludeerde in een eerder stadium dat zij de voorgenomen sluiting van de Hoenderloo Groep navolgbaar vindt, en dat de uitstroom, ondanks corona, volgens planning verliep. De IGJ heeft inmiddels in een brief betrokken gemeenten en instellingen aangesproken om hun verantwoordelijkheid te nemen in het komen tot een duurzame oplossing voor de jongeren voor wie nog geen passende en duurzame zorgplek is gevonden. De IGJ houdt tot aan de sluiting intensief toezicht op de locatie Hoenderloo/Deelen. Ook zal de IGJ het nieuwe aanbod binnen Pluryn bezoeken, en onderzoeken of de geleverde zorg passend is. De IGJ beoordeelt passendheid onder andere op de volgende criteria; de passendheid van de huisvesting, de personeelsbezetting en inzet van de medewerkers en de beschikbaarheid van behandeling en onderwijs. De IGJ heeft twee voortgangsberichten op haar website gepubliceerd.3 Het volgende voortgangsbericht volgt medio juli 2020.
Concluderend valt te zeggen dat dit traject om veel geduld en begrip heeft gevraagd van de verschillende betrokken partijen. Wij hebben er vertrouwen in dat Pluryn zijn verantwoordelijkheid in de sluiting van de Hoenderloo Groep en het Hoenderloo College blijft nemen, in het belang van de jongeren en de medewerkers, tot de sluiting tot een goed einde is gekomen voor alle betrokkenen.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge
Beantwoording vragen van de leden Hijink en Kwint (beiden SP): Aanhangsel Handelingen II 2019/20, nrs. 2303, 2968 en 3363; van de leden Kuiken en Van den Hul (beiden PvdA): Aanhangsel Handelingen II 2019/20, nr. 3362; van de leden Slootweg en Peters (beiden CDA): Aanhangsel Handelingen II 2019/20, nr. 1430.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31497-370.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.