31 490 Vernieuwing van de rijksdienst

Nr. 291 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 december 2020

Bij de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op 19 november 2020 (Handelingen II 2020/21, nr. 27, Debat over Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2021) heeft het lid Kuzu een motie ingediend die de regering verzoekt

«om het goede voorbeeld te geven en 10.000 extra stageplaatsen te realiseren binnen de rijksoverheid, teneinde het tekort aan stageplaatsen vanwege de coronacrisis te lijf te gaan»1.

Op 24 november heeft het lid Öztürk bij de regeling van werkzaamheden verzocht om uw Kamer te informeren over de manier waarop deze motie zal worden uitgevoerd (Handelingen II 2020/21, nr. 28, Regeling van werkzaamheden).

Uiteraard ben ik bekend met het landelijke stagetekort als gevolg van de coronacrisis. Met name voor studenten van opleidingen, waarbij een stage een verplicht onderdeel van het curriculum is, is het gebrek aan stageplaatsen problematisch. In diverse moties, Kamervragen en debatten2 is aan de orde gekomen wat de Rijksdienst extra kan doen op het gebied van stages, traineeships en startersplekken. De motie van het lid Kuzu past in deze reeks.

Als bewindspersoon voor de Rijksdienst heb ik een coördinerende verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk dat jongeren als onderdeel van hun opleiding ervaring kunnen opdoen en dat de rijksoverheid daar ruimte voor biedt. Ministeries zijn zelf verantwoordelijk voor het creëren van stageplaatsen. In 2019 bood de Rijksdienst in totaal aan 4.420 studenten een stageplek. In de afgelopen vijf jaar schommelde dit aantal altijd zo rond de 4.500, waarvan een kleine 1.000 stageplekken voor MBO-studenten. Vanaf het tweede kwartaal van 2020 is het aantal stageplekken bij de overheid net als bij andere werkgevers als gevolg van de coronacrisis helaas gedaald.

Bij de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op 15 oktober jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 27, Debat over Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2021) heb ik toegezegd mij in te zetten voor meer stageplaatsen voor jongeren bij de overheid.

Hiertoe zijn inmiddels de volgende maatregelen getroffen:

  • In alle ministeries worden organisatieonderdelen via de P&O-directies erop aangesproken om meer stageplekken te creëren. In aanvulling hierop is het overleg van de departementale stagecoördinatoren van de departementen geïntensiveerd om de mogelijkheden te verkennen om extra stageplekken binnen de rijksoverheid te creëren.

  • Mijn ministerie roept andere overheidswerkgevers via de Bestuurlijke Regiegroep (BRG) op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en ook bij hen meer stageplekken te creëren. Partijen wisselen ook onderling uit hoe ze dit aanpakken.

  • Op dit moment wordt het gesprek gevoerd met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) om te kijken waar de tekorten aan MBO-stageplaatsen het grootst zijn en welke onderdelen van de rijksoverheid hieraan kunnen bijdragen.

  • Voor starters zijn er naast het algemene Rijkstraineeship en de diverse specialistische traineeships (o.a. financieel, ICT, inkoop) bij enkele organisatieonderdelen traineeships voor MBO-studenten ontwikkeld en starten we volgend jaar een pilot met een traineeship voor HBO-ers.

In antwoord op vragen van de leden Smals en van Den Berge heeft de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) op 2 oktober 2020 aangegeven dat interdepartementaal wordt gekeken op welke wijze het aantal stageplekken bij de rijksoverheid weer kan terugkomen op het niveau van 2019 en eerdere jaren3. Zolang er nog beperkende maatregelen gelden vanwege corona zal dit meer moeite kosten dan voorheen. In de motie Kuzu wordt het kabinet gevraagd een hoger doel te stellen en 10.000 extra stageplekken te creëren op een personeelsbestand van ruim 120.000 medewerkers. Als het zou gaan om MBO-stages, waar het tijdens de begrotingsbehandeling SZW over leek te gaan, zou dit meer dan een vertienvoudiging van het aantal stageplekken bij de rijksoverheid betreffen. Bovendien zijn sommige van de grote tekorten aan stageplekken in sectoren, waar de rijksoverheid nauwelijks werkgelegenheid in heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zorg. Hoewel ik mijn uiterste doe en zal blijven doen om te stimuleren dat binnen de rijksoverheid het aantal stageplekken fors groeit is het aantal van 10.000 op grond van de hiervoor genoemde argumenten niet realistisch.

Over de ontwikkeling van het aantal stageplekken bij de rijksoverheid rapporteer ik namens het kabinet elk jaar in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk (JBR). In mei 2021 verschijnt de JBR over het jaar 2020.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops


X Noot
1

Kamerstuk 35 570 XV, nr.73

X Noot
2

Kamerstuk 31 524, nrs. 448 en 477, Kamerstuk 35 420, nr. 128, Aanhangsel Handelingen II 2020/2021, nr. 300, Kamerstuk 31 524, nr. 477.

X Noot
3

Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nr. 300

Naar boven