31 476 Patiënten- en cliëntenrechten

Nr. 32 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 27 oktober 2020.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 26 november 2020.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 27 november 2020 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 oktober 2020

Hierbij bied ik u aan de concept Subsidieregeling, houdende regels voor het verstrekken van subsidie voor het leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen (hierna: de Subsidieregeling)1.

Deze Subsidieregeling vormt een vervolg op het eerdere beleidskader subsidiëring transparantie over de kwaliteit van zorg (hierna: het beleidskader). Op basis van de opgedane ervaringen met het beleidskader in de afgelopen jaren ben ik gekomen tot een meer gestructureerde opzet in de Subsidieregeling met artikelen.

De werkwijze van de Subsidieregeling blijft vergelijkbaar met die van het beleidskader, projecten kunnen voor maximaal twee jaar subsidie aanvragen en er blijft jaarlijks € 5 miljoen beschikbaar.

Op 5 juli 20192 heeft mijn voorganger uw Kamer geïnformeerd over het voornemen om het beleidskader te verlengen en daarbij de focus te richten op het programma Uitkomstgerichte zorg. De focus is eveneens verbreed naar samenwerking van de eerste- en de tweede- en/of derdelijns curatieve zorg, waarbij het initiatief voor de activiteiten uit de eerstelijn komt. De eerstelijnszorg speelt een belangrijke rol om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Naar aanleiding van een door de Tweede Kamer aangenomen motie3 zal de Subsidieregeling zich in het eerste jaar in het bijzonder richten op het bevorderen van het gebruik van uitkomstinformatie voor Samen Beslissen voor kwetsbare ouderen en hun zorgverleners. Ook voor kwetsbare ouderen is de eerstelijnszorg veelal de eerste ingang tot zorg.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de nieuwe Subsidieregeling in juni 2020 in werking zou kunnen treden, maar door de gevolgen van de Coronacrisis is besloten om de inwerkingtreding op te schorten. Gezien de relevantie van het onderwerp van de Subsidieregeling wil ik nu een vervolg geven aan deze regeling. De nieuwe Subsidieregeling zal in principe gelden van 2021 tot en met 2025.

In de tussenperiode die is ontstaan als gevolg van het opschorten door de Coronacrisis, zijn de subsidieprojecten die in 2018 en 2019 zijn toegekend voor zo ver dat kon doorgelopen en indien nodig verlengd. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet om te werken aan bredere kennisdeling met het programma Uitkomstgerichte zorg.

De voorlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 4.10, zesde lid, van de Comptabiliteitswet 2016) en biedt uw Kamer de mogelijkheid zich uit te spreken over de wijziging voordat ik deze zal ondertekenen en ter publicatie aan de Staatscourant zend.

Op grond van de aangehaalde bepaling onderteken ik de concept Subsidieregeling niet eerder dan 30 dagen nadat deze aan uw Kamer is voorgelegd.

Een conceptversie van de beoogde regeling is als bijlage toegevoegd (bijlage 1). Er wordt gestreefd naar inwerkingtreding van de beoogde Subsidieregeling met ingang van 1 januari 2021.

Aanleiding

Het beleidskader kent een vervaldatum van 1 januari 2020. Met de Subsidieregeling ben ik voornemens de subsidiëring van de met het beleidskader beoogde activiteiten voort te zetten.

In 2019 is het beleidskader geëvalueerd. Het Zorginstituut heeft daarvoor bouwstenen aangeleverd en diverse aanbevelingen gedaan.4 Daarnaast heeft Nivel in de zogenoemde Transparantiemonitor 2018 de effecten van de subsidie in de praktijk onderzocht.5

Uit de evaluatie is gebleken dat zowel bij patiënten als professionals behoefte is aan transparantie over de kwaliteit van zorg, dat wil zeggen beschikbaarheid, bruikbaarheid en gebruik van informatie over de kwaliteit van zorg. Verder blijkt dat het beleidskader daarbij heeft bijgedragen aan een onomkeerbare beweging en dat stimulering van transparantie ook in de toekomst nodig blijft, mede gelet op het programma Uitkomstgerichte Zorg. Met het beleidskader is bijgedragen aan aansprekende initiatieven op het terrein van transparantie over de kwaliteit van zorg, zoals ZorgkaartNederland.nl, Thuisarts.nl, «3 Goede vragen» en de uitrol van het «programma Beslist samen!».

Ik vind het daarom wenselijk om dit soort activiteiten ook de komende jaren te blijven stimuleren. Gelet hierop wil ik de subsidiëring van dergelijke activiteiten voortzetten voor de jaren 2021 tot en met 2025. De regels daarvoor zijn uitgewerkt in deze nieuwe Subsidieregeling.

Op basis van deze evaluatie ben ik voornemens de subsidiëring voort te zetten. Met de concept Subsidieregeling wordt de werkingsduur van het beleidskader verlengd met vijf jaar (de maximaal toegestane periode van vijf jaar, conform artikel 4.10, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016). Dit betekent dat de Subsidieregeling als gevolg van de Coronacrisis zou starten per 2021 en per 2026 zou komen te vervallen.

Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd over de beoogde verlenging van het beleidskader.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 31 476, nr. 28.

X Noot
3

Kamerstuk 35 300 XVI, nr. 42.

X Noot
4

Kamerstuk 31 476, nr. 28, Bijlage Rapport Subsidieregeling Transparantie.

X Noot
5

Kamerstuk 31 476, nr. 28, Bijlage Transparantiemonitor 2018.

Naar boven