31 409 Zee- en binnenvaart

Nr. 412 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juli 2023

Op 26 juli jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd (Kamerstuk 31 409, nr. 411) over de brand op het vrachtschip Fremantle Highway boven Ameland. In deze brief geef ik de laatste stand van zaken aan over het ongeval.

Op dinsdag 25 juli is brand ontstaan aan boord van het vrachtschip Fremantle Highway, dat 27 kilometer noord van Ameland voer. De afgelopen dagen hebben de Kustwacht, Rijkswaterstaat en bergingsbedrijven onderzocht of en hoe het schip op een zo veilig mogelijke manier weggesleept en geborgen kan worden. Hierbij is het uitgangspunt dat de situatie op het schip dit toelaat en dat schade voor mens en omgeving zoveel mogelijk beperkt blijft.

Inmiddels is de temperatuur aan boord van het schip sterk gedaald en zijn de intensiteit van de brand en de rookontwikkeling afgenomen. Het vrachtschip is op dit moment stabiel. Ook is het schip onder de waterlijn nog intact en maakt het geen slagzij.

Vrijdagmiddag zijn vier medewerkers van de samenwerkende bergingsbedrijven erin geslaagd aan boord van het schip een versterkte sleepverbinding aan te brengen. Hierdoor kan het schip beter verplaatst en onder controle worden gehouden. Het bergingspersoneel is daarna weer van boord gegaan.

Rijkswaterstaat en de bergingsbedrijven zijn nu gestart met de voorbereidingen voor het verslepen van het vrachtschip naar een gebied dat oostelijker is gelegen dan de huidige positie. Deze nieuwe (tijdelijke) locatie ligt 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en geeft Rijkswaterstaat, de Kustwacht en de samenwerkende bergingsbedrijven een betere uitgangspositie die past bij de verschillende scenario’s en de verwachte weersomstandigheden. Het verslepen van het schip zal naar verwachting tussen de 12 en 14 uur gaan duren.

Tijdpad

Het moment van het verslepen van het vrachtschip is onder andere afhankelijk van de rookontwikkeling en de weersverwachtingen. Deze zullen het tijdstip van het verslepen bepalen. Aannemelijk is dat er dit weekend wordt begonnen met het verslepen.

Tijdens het slepen wordt er continu gemonitord op o.a. de stabiliteit van het schip. De Kustwacht verzorgt de scheepvaartbegeleiding. Ook het meet- en oliebestrijdingsschip Arca zal daarvoor worden ingezet. Er worden geen directe gevolgen voor de Waddeneilanden, haar bewoners en de natuur verwacht.

Na aankomst van het schip op de nieuwe, tijdelijke locatie zal de situatie opnieuw worden bekeken. Het is de bedoeling dat, zodra de situatie aan boord van het schip dat toelaat, het schip van de nieuwe, tijdelijke locatie opnieuw wordt versleept naar een nader te bepalen haven.

Bij de operatie zijn zeer ervaren bergingsspecialisten betrokken maar dit neemt niet weg dat het een uitdagende opgave betreft. Ik zal de Kamer zo spoedig mogelijk informeren in het geval van nieuwe belangrijke ontwikkelingen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven