31 293 Primair Onderwijs

31 289 Voortgezet Onderwijs

Nr. 703 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren hun kennis, talenten en vaardigheden in de volle breedte kunnen ontdekken en ontwikkelen. Veel scholen en gemeenten werken hier al samen met lokale partijen aan vanuit het programma School en Omgeving. Door leerlingen buiten schooltijd extra activiteiten aan te bieden zoals sport, theater, techniek of kookles, vergroten we hun kansen in het onderwijs en de maatschappij.

Tot 1 oktober jl. konden scholen in het primair en het voortgezet onderwijs subsidie aanvragen voor de komende twee schooljaren.1 De nieuwe subsidieregeling stond open voor scholen in coalities die al aan het programma School en Omgeving deelnamen, en aanvullend voor scholen met relatief de meest kwetsbare leerlingen. In deze brief informeer ik u over enkele ontwikkelingen rondom de subsidieregeling School en Omgeving 2023–2025

Proces

Bij het aanvraagproces van de subsidieregeling School en Omgeving zijn er een aantal zaken niet goed gegaan. In de toelichting bij de aanvraag is namelijk verwarring ontstaan over het omrekenen van het aanbod naar een gemiddeld aantal leerlingen en uren per week. Zodra dit is geconstateerd, is de toelichting hierop aangepast en is contact opgenomen met alle coalities die al een aanvraag hadden ingediend. Daarnaast is er direct een team van medewerkers opgezet om aanvragers (extra) te ondersteunen.

De subsidieregeling is op 6 juli 2023 gepubliceerd, wat voor een deel van de scholen nét voor hun zomervakantie was. Deze late publicatie kwam onder andere doordat de regeling afhankelijk was van de Voorjaarsbesluitvorming 2023, waarmee er fors extra geld beschikbaar kwam (in totaal is er oplopend structureel tot € 433 miljoen beschikbaar). Ik betreur de ontstane verwarring en de relatief korte aanvraagperiode. Het programma School en Omgeving kent een lerende aanpak. Ik zal de komende periode dan ook nauwkeurig volgen hoe de subsidieregeling uitpakt in de praktijk en blijf in gesprek met de coalities in het programma.

Uitkomsten

Circa 530 schoolvestigingen hebben een subsidieaanvraag ingediend om de komende twee schooljaren extra buitenschoolse activiteiten aan te bieden gericht op de brede ontwikkeling van kinderen. De schoolvestigingen zijn onderdeel van 121 coalities, waarin scholen samenwerken met gemeenten en lokale partijen zoals cultuur- en sportorganisaties, welzijnswerk en de buitenschoolse opvang. De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) beoordeelt op dit moment alle subsidieaanvragen. Uiterlijk in januari 2024 worden de beschikkingen verstuurd. Er hebben deze ronde iets minder scholen subsidie aangevraagd dan voor de vorige subsidieregeling School en omgeving (2022–2023). In dat schooljaar hebben circa 600 schoolvestigingen subsidie ontvangen. In het voorjaar van 2024 is er een tweede subsidietijdvak voor scholen met relatief de grootste uitdagingen om alsnog een aanvraag in te dienen.

Naast de subsidieregeling hebben vijf coalities ervoor gekozen om het geld voor School en Omgeving aan te vragen via een interdepartementale Specifieke Uitkering (SPUK) Kansrijke Wijk aan gemeenten. Dit is onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Deze mogelijkheid was er voor een aantal coalities die binnen één van de stedelijke focusgebieden van het NPLV vallen.

Helaas zijn er ook scholen en gemeenten die teleurgesteld zijn omdat zij niet in aanmerking komen voor de subsidie. Met de nieuwe subsidieregeling voor de komende twee schooljaren wordt nog gerichter geïnvesteerd in de leerlingen waar we het verschil kunnen maken. Dit betreft vijf procent van alle leerlingen in Nederland op scholen waar de nood het hoogst is. Voor de selectie van deze schoolvestigingen is gebruik gemaakt van de CBS-indicator; de scholen met de hoogste relatieve onderwijsachterstandsscores zijn geselecteerd. En hoewel de investering die het kabinet doet zeker fors te noemen is, zijn er dus scholen die (net) buiten deze selectie vallen en daardoor geen aanvraag kunnen indienen. Er zijn gesprekken gevoerd met de gemeenten en scholen die vragen of bezwaren hebben bij de manier waarop de selectie tot stand is gekomen. Scholen die geen subsidie kunnen aanvragen, kunnen wel gebruik maken van de vanuit het programma School en Omgeving georganiseerde bijeenkomsten voor kennisdeling en de kennisinfrastructuur die wordt opgezet om alle kennis en ervaringen breed te delen in het land.

Het is mooi om te zien dat ook de komende twee schooljaren zoveel scholen en gemeenten met zoveel enthousiasme aan de slag gaan om een verrijkte schooldag neer te zetten voor hun leerlingen.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul


X Noot
1

Kamerstukken 31 293 en 31 289, nr. 693

Naar boven