31 209 Schoon en zuinig

Nr. 239 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 september 2022

Bijgaand doe ik uw Kamer, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister voor Klimaat en Energie, de «Actieagenda Batterijsystemen» toekomen. Batterijen spelen een essentiële rol in de energietransitie, zowel in het energiesysteem als in de mobiliteit. Met de in 2020 opgestarte Nederlandse batterijenstrategie laten wij de toename van het gebruik van batterijen in de samenleving veilig, verantwoord en duurzaam verlopen en willen wij de kansen ervan slim benutten.1 Dit gebeurt aan de hand van vijf pijlers, namelijk grondstoffen, circulariteit, veiligheid, economische perspectieven en het energiesysteem. Eind dit jaar informeer ik uw Kamer over de voortgang van de batterijenstrategie.

Met de totstandkoming van deze Actieagenda wordt invulling gegeven aan de motie2 van lid Bontenbal, die de regering oproept om een coördinerende rol op zich te nemen in het samenbrengen van partijen om een concreet plan te ontwikkelen voor het batterijenecosysteem in Nederland. Dit sluit tevens aan bij de actie binnen de Nederlandse batterijenstrategie om samenwerking in de batterijensector te bevorderen.

De Actieagenda is tot stand gekomen door een expertgroep met leden van kennisinstellingen en bedrijfsleven. Deze expertgroep is ondersteund door mijn ministerie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en andere partijen. Voor de totstandkoming van de Actieagenda hebben meerdere consultaties plaatsgevonden en zijn ook de Topsectoren HTSM, Energie en Chemie betrokken geweest. De Topsectoren steunen het initiatief en de Actieagenda. Voor de totstandkoming heeft tevens onderzoek door PWC Strategy& plaatsgevonden, in opdracht van de Topsectoren en mij. PWC Strategy& onderzocht in welke deelgebieden van de batterij-waardeketen Nederland zich kan onderscheiden in het Europese en mondiale speelveld. Dit onderzoek stuur ik eveneens als bijlage met deze brief mee.

De Actieagenda geeft een goed overzicht van de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om zich verder te ontwikkelen op batterijsystemen en -technologie. In dat kader doet het me goed te zien dat dit kabinet veel van deze partijen intensief ondersteunt. Bijvoorbeeld via InvestNL, wat participaties in meerdere batterijbedrijven heeft en middels diverse regelingen van de Minister voor Klimaat en Energie. Andere voorbeelden zijn Nationaal-Groeifonds-programma’s zoals «Zero Emission Services» en «NXTGEN HIGHTECH» de R&D-mobiliteitsregeling met daarin het Green Transport Delta – Elektrificatie project.

Ook is het goed om te zien waar Nederland onderscheidend vermogen kan tonen. Met name vanuit specifieke toepassingen in zwaar transport, batterijen ter verlichting van het net, nieuwe batterijconcepten en batterijrecycling zijn kansen om als Nederland binnen het Europese ecosysteem waarde toe te voegen. Dit geeft richting aan het stimuleren van innovatie. Het verder brengen van deze deelgebieden in de batterijwaardeketen is belangrijk voor het behalen van de doelen van de batterijenstrategie en draagt bij aan alle pijlers daarbinnen.

De Minister voor Klimaat en Energie heeft volop aandacht voor de positie van flexibilisering en energieopslag. In de Actieagenda worden een aantal suggesties gedaan om met wet- en regelgeving de inpassing van flexibiliteit en energieopslag te faciliteren. Deze suggesties hebben de aandacht van de Minister en hij zal de Kamer hier later verder over informeren.

Ik moedig de partijen die actief zijn op batterijtechnologieën en -systemen in Nederland aan om deze ontwikkelingen door te zetten. Bij het opzetten van de Actieagenda is ook het door de expertgroep gecoördineerde platform Battery

Competence Cluster Netherlands (BCC-NL) opgestart. Voor het BCC-NL stel ik, samen met de Minister van Economische Zaken en Klimaat en vanuit de Topsectoren, werk- en onderzoeksbudget beschikbaar om op basis van deze Actieagenda het ecosysteem verder vorm te geven.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Kamerstuk 31 209, nr. 236.

X Noot
2

Kamerstuk 32 813, nr. 749.

Naar boven