31 089
Urgentieprogramma Randstad

nr. 57
BRIEF VAN DE MINISTERS VAN VERKEER EN WATERSTAAT, VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER, VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT EN DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 november 2009

Hierbij bieden wij u de Randstad-besluiten Amsterdam–Almere–Markermeer aan1. De besluiten hebben betrekking op de volgende vijf projecten, waarvan de eerste vier zijn opgenomen in het Kabinetsprogramma Randstad Urgent:

• Schaalsprong Almere;

• OV Schiphol–Amsterdam–Almere–Lelystad;

• Ontwikkelingsmogelijkheden lange termijn Schiphol–Lelystad;

• Toekomstagenda Markermeer-IJmeer;

• Pré-verkenning Almere–’t Gooi–Utrecht.

In het programma Randstad Urgent heeft het Kabinet afgesproken dit jaar voor 33 urgente projecten een aantal knopen door te hakken. Een deel van deze projecten is voor het nemen van besluiten sterk met elkaar verweven. Keuzes voor het ene project hebben direct gevolgen voor het andere project. Daarom heeft het Kabinet ervoor gekozen de besluitvorming – waar dat tot betere en snellere besluiten leidt – te bundelen. Dit heeft geleid tot drie brieven aan de Tweede Kamer met integrale en gebiedsgerichte besluiten voor drie delen van de Randstad:

• Amsterdam–Almere–Markermeer (RAAM);

• Metropoolregio Rotterdam–Den Haag;

• Noordvleugel Utrecht.

De Randstad-besluiten Amsterdam–Almere–Markermeer zijn tot stand gekomen in overleg met de regionale overheden in de Noordelijke Randstad. Over de inhoud van de besluiten heeft daarnaast een maatschappelijke platform, bestaande uit de «ambassadeurs» van de projecten en een aantal maatschappelijke organisaties, adviezen gegeven. Deze brief bevat de besluiten van het Kabinet over dit gebied, gehoord hebbende de diverse betrokken partijen.

Het Kabinet is van mening dat met de RAAM-brief een impuls wordt gegeven aan het versterken van de internationale concurrentiekracht en duurzame ontwikkeling van de Randstad in het algemeen en die van de Noordelijke Randstad in het bijzonder.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J. M. Cramer

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J. C. Huizinga-Heringa


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven