31 066 Belastingdienst

Nr. 1320 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2023

Op 6 juli 2023 heb ik u geïnformeerd over een Woo-besluit ten aanzien van de compliance map van de Belastingdienst.1 Met deze brief informeer ik uw Kamer over aanvullende informatieverstrekking naar aanleiding van dit Woo-besluit, namelijk de onderliggende redeneerlijnen van de compliance map. In deze brief geef ik een korte toelichting op de redeneerlijnen en de wijze waarop ze gebruikt worden voor de compliance map.

Wat zijn de redeneerlijnen van de compliance map?

De redeneerlijnen zijn de onderbouwing van de kwalitatieve risicoscores in de compliance map. Ze zijn gebaseerd op expertkennis van deskundigen binnen de Belastingdienst op het gebied van specifieke belastingmiddelen of handhaving. Ze bestaan uit onderbouwingen op een veelheid van onderwerpen.

De redeneerlijnen zijn geen officiële standpunten van de Belastingdienst, maar ze worden gezien als de «ruwe grondstof» (één van de bouwblokken) van de compliance map. In het Woo-besluit zijn de passages die schadelijk kunnen zijn voor het belang van controle, inspectie en toezicht door de Belastingdienst gelakt.

Hoe passen de redeneerlijnen in het proces van de compliance map?

De compliance map komt als volgt tot stand. De Belastingdienst verzamelt kwantitatieve en kwalitatieve informatie. Deze leiden tot risicoscores in de compliance map. De redeneerlijnen maken deel uit van de kwalitatieve informatie. De redeneerlijnen worden in expertsessies binnen de Belastingdienst opgemaakt. De risicoscores worden vervolgens in de toelichting op de compliance map2 nader geduid aan de hand van de informatie uit de redeneerlijnen en de kwantitatieve informatie. Tevens bevatten de redeneerlijnen ook aanknopingspunten voor de handvatten ten behoeve van het mitigeren van het uitvoerings- en handhavingsrisico.

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij


X Noot
1

Kamer 11 2022–2023, 31 066, nr. 1266

X Noot
2

De Toelichtingen Compliance Map 2020 t/m 2022 zijn reeds openbaar gemaakt: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/woo-besluiten/2023/07/06/besluit-op-woo-verzoek-over-compliance-map-belastingdienst

Naar boven