31 066 Belastingdienst

Nr. 1266 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2023

Met deze brief informeer ik uw Kamer over een besluit ten aanzien van een Woo-verzoek over de compliance map van de Belastingdienst. Ik zal een korte toelichting geven over wat de compliance map inhoudt, waartoe deze dient en hoe de Belastingdienst dit instrument gebruikt. Op de website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-openbaarheid-vanbestuur-wob/documenten vindt u het besluit.

Wat is de compliance map?

Elk jaar haalt de Belastingdienst miljarden euro’s op aan belastingopbrengsten. Om meer inzicht te verwerven in de belastingopbrengsten is de compliance map ontwikkeld. De compliance map volgt de belastingopbrengsten van de totale populatie belastingplichtigen en geeft daarmee op concernniveau een overall inzicht in de samenhang tussen uitvoering, handhaving en wetgeving en de daarmee samenhangende risico’s voor de belastingopbrengsten. De compliance map kijkt altijd naar de belastingopbrengsten van het voorafgaande kalenderjaar (de gelden die daadwerkelijk de schatkist zijn binnengekomen).

Wat is het doel van de compliance map?

Het inzicht dat de compliance map biedt, is bedoeld als hulpmiddel – naast andere inzichten over (niet)naleving zoals de steekproeven – om keuzes van activiteiten te maken voor de uitvoering van de uitvoerings- en handhavingsstrategie1 van de Belastingdienst. Daarnaast helpt de compliance map ook bij het adresseren van mogelijke oplossingen voor gesignaleerde risico’s.

De compliance map wordt jaarlijks gemaakt en geeft daardoor inzicht in meerjarige trends en ontwikkelingen. Samengevat is de ontwikkeling van de compliance map bedoeld om een indicatie te krijgen over het niveau van «zekerheid» van belastingopbrengsten die de schatkist binnenkomen en om aanknopingspunten te vinden voor de verbetering hiervan.2

Hoe wordt de compliance map gebruikt?

De Belastingdienst gebruikt de inzichten uit de compliance map op dit moment als input voor het Jaarplan Belastingdienst. In de jaarplannen van 2022 en 2023 is daarom specifiek melding gemaakt van de compliance map. De jaarplannen van de Belastingdienst worden jaarlijks met uw Kamer gedeeld.

Aandachtpunten

  • De compliance map is een jaarlijks product en bestaat vanaf 2020. Daarmee is het een relatief nieuw product binnen de dienst, dat nog steeds in (door)ontwikkeling is.

  • De compliance map biedt inzicht in de risico’s t.a.v. uitvoering, handhaving en wetgeving en biedt op hoofdlijnen adviezen (handvatten) om deze risico’s te mitigeren. Vaak zijn dit meerjarige trajecten, zoals het vereenvoudigen van wetgeving en het verbeteren van de automatisering.

  • In het Woo-verzoek zijn de compliance maps van 2020, 2021 en 2022 verstrekt. De hierin opgenomen handvatten hebben betrekking op deze jaren. Een deel van de handvatten is opgelost, een deel is opgepakt en een deel nog niet, afhankelijk van de aard en omvang van de handvatten.

  • De compliance map is slechts één van de hulpmiddelen – naast andere inzichten over (niet)naleving zoals de steekproeven – om keuzes van activiteiten te maken voor de uitvoering van de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie van de Belastingdienst. De compliance map is dus geen alleenstaand en allesbepalend instrument dat de Belastingdienst gebruikt om keuzes te maken. Het moet ook niet als zodanig worden gelezen.

  • De inzichten uit de compliance map moeten altijd in samenhang met andere inzichten worden bezien en vragen vaak om een nadere duiding of nader onderzoek alvorens concrete keuzes te maken in de uitvoering en/of handhaving.

  • De compliance map gaat over de belastingopbrengsten en de daarmee samenhangende uitvoerings- en handhavingsrisico’s. Het instrument geeft een integraal beeld over wetgevings-, uitvoerings- en handhavingsaspecten die van invloed kunnen zijn op de belastingopbrengsten en gaat daarmee niet specifiek over toezicht.

Vervolg

In het FSV-debat van 25 mei 2023 (Kamerstuk 31 066, nr. 1255) heb ik toegezegd u nader te informeren over de wijze waarop de Belastingdienst zijn toezicht uitvoert. In deze brief, die ik voornemens ben in oktober te sturen, zal ik ook de compliance map betrekken.

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij


X Noot
1

Bijlage bij Kamerstuk 31 066, nr. 958

X Noot
2

Deze aanknopingspunten liggen overigens zowel binnen de Belastingdienst als daarbuiten (bijvoorbeeld bij de opdrachtgever van de Belastingdienst). Verbetering van de zekerheid over de belastingontvangsten is daarmee niet alleen een zaak van de Belastingdienst.

Naar boven