31 066 Belastingdienst

Nr. 1313 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 oktober 2023

Hierbij stuur ik u de aangepaste instellingsregeling van de Bezwaarschriftenadviescommissie (BAC), zoals deze in de Staatscourant is gepubliceerd.

Uw Kamer is over de aanpassing geïnformeerd in de brief van 23 juni 2023 (Nadere uitwerking maatregelen versneld duidelijkheid ouders).1 Hierin is de maatregel aangekondigd om bezwaren in bepaalde gevallen zonder inzet van de BAC af te doen en de BAC daarmee gerichter in te zetten in meer complexe zaken.

De gerichtere inzet van de BAC bij het afhandelen van bezwaren moet voor ouders leiden tot een snellere behandeling van het bezwaar, ook wordt de druk op de BAC er door verlicht. Met de wijzigingen wordt een betere balans gevonden tussen het belang van ouders van een zorgvuldige behandeling van hun bezwaar, waarbij ook hun rechtsbescherming voldoende wordt geborgd, en het belang van een versnelling van de behandeling van hun bezwaar.

Zoals ook blijkt uit de 15e voortgangsrapportage (paragraaf 1.4) (Kamerstuk 31 066, nr. 1291) voorziet de instellingsregeling in overgangsrecht voor bezwaarschriften die zijn ingediend vóór de inwerkingtreding van de aangepaste regeling. Uitgangspunt is dat in een drietal situaties de voorheen geldende instellingsregeling van toepassing blijft. In de overige gevallen, waaronder ook bezwaren tegen eerste toetsen, worden reeds ingediende bezwaren op basis van de aangepaste instellingsregeling afgedaan.

De Staatssecretaris van Financiën, A. de Vries


X Noot
1

Kamerstuk 31 066, nr. 1254.

Naar boven