31 066 Belastingdienst

Nr. 1288 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 september 2023

Ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag moeten zo snel en zo goed mogelijk worden geholpen om een nieuwe start te kunnen maken. Een belangrijk onderdeel daarvan is compensatie van hun aanvullende werkelijke schade. Hiertoe kunnen zij een verzoek indienen bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS). De CWS maakt voor de gedupeerde ouder een precieze, individuele schadeberekening. De wachttijd bij CWS is echter lang.

Ouders hebben ook aangegeven graag meer eigen regie te hebben op het proces van aanvullende schadeafhandeling.

Afgelopen juni is een alternatieve schaderoute aangekondigd1, complementair aan de maatwerkroute via de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Op 28 september jl. is met deze route gestart. In eerste instantie wordt via een grootschalige regionale pilot ervaring opgedaan. Daarbij wordt stapsgewijs opgeschaald om in de komende maanden 300 tot 1000 ouders de gelegenheid te bieden hieraan deel te nemen. Afhankelijk van de ervaringen en de beschikbare capaciteit is het streven van het kabinet om de alternatieve route begin volgend jaar open te stellen voor alle ouders.

De alternatieve schaderoute is sneller en grofmaziger en geeft de ouder meer regie. Vergoeding van aanvullende werkelijk schade vindt plaats via een schadekader met forfaitaire bedragen per schadepost. Dit schadekader is gebaseerd op de letselschadepraktijk, vastgesteld in samenspraak met een groep gedupeerde ouders en gevalideerd door onafhankelijke experts. Daarbij zijn de eisen voor het aannemelijk maken van causaliteit verlaagd ten opzichte van de maatwerkroute via CWS: het verhaal van de ouder staat centraal en alleen waar nodig wordt een nadere onderbouwing gevraagd. De alternatieve route wordt afgesloten met een vaststellingsovereenkomst (VSO) met finale kwijting.

Ouders kunnen in eerste instantie in vijftien (regio)gemeenten2 in gesprek met een begeleider die hen helpt bij het opstellen van hun feitenrelaas en het in kaart brengen van de schade. Voor de startfase van de alternatieve route worden ouders gericht uitgenodigd, omdat het kabinet in deze fase vooral gelegenheid wil bieden aan ouders die al lang wachten op afhandeling van hun schade. Ook wordt gestreefd naar deelname door een groep gedupeerden met verschillende typen schade. Als voorwaarde geldt dat ouders een definitieve Integrale Beoordeling (IB) beschikking hebben ontvangen en dat zij niet in bezwaar zijn tegen deze IB-beschikking.

De Stichting (Gelijk)Waardig Herstel (SGH) is onze partner in de alternatieve schaderoute. In deze stichting participeren de volgende partijen: Number 5 foundation, Capgemini, KPMG, Van Berkel Professionals en Eiffel. SGH fungeert als neutrale partij en zij ondersteunt de ouders in het proces. Ook faciliteert zij ouders bij het opstellen van een feitenrelaas. Dit feitenrelaas wordt vertaald naar een schadestaat met forfaitaire bedragen. Op basis van de schadestaat kan een vaststellingsovereenkomst (VSO) worden opgesteld. Als de ouder instemt met de VSO wordt deze getekend door de ouder en door de Staat. Daarmee heeft de ouder duidelijkheid en is de financiële compensatie voor de ouder afgerond.

Er wordt momenteel nog gewerkt aan de mogelijkheid voor ouders om zelfstandig het feitenrelaas voor aanvullende schade digitaal op te stellen. Ook wordt een (online) keuzehulp ontwikkeld die ouders ondersteunt bij het bepalen wat voor hen de meest geschikte route is voor financiële compensatie van hun aanvullende schade.

De alternatieve schaderoute start dus met een grootschalige pilot. Na het afronden van de eerste 300 VSO’s, of uiterlijk eind december starten we met de evaluatie van de pilot. De evaluatie wordt begin 2024 afgerond. Na de evaluatie komt er begin 2024 een beslismoment om de schaal van de regeling wel of niet te vergroten. Uw kamer wordt vanzelfsprekend over de uitkomsten geïnformeerd. In de Kamerbrief van 23 juni jl. Versneld Duidelijkheid voor Ouders is, naast een aantal dilemma’s en onzekerheden, een aantal voorwaarden benoemd waar onder de alternatieve schaderoute definitief kan worden uitgerold. Indien uit de pilot extra financiële consequenties voortvloeien wordt dit vanzelfsprekend aan uw Kamer voorgelegd. Uitgangspunt is dat de alternatieve schaderoute zo snel als mogelijk open gaat voor alle ouders, om daarmee sneller duidelijkheid te kunnen krijgen over de financiële afronding van hun herstel.

De Staatssecretaris van Financiën, A. de Vries


X Noot
1

Kamerstuk 31 066, nr. 1254 Versneld duidelijkheid voor Ouders.

X Noot
2

De ontmoetingslocaties zijn in Almere, Amsterdam, Den Haag, Drechtsteden, Enschede, Groningen, Leusden, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Sneek en Zwolle.

Naar boven