31 066 Belastingdienst

31 839 Jeugdzorg

Nr. 1092 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juli 2022

Mede namens de Staatssecretaris Toeslagen en Douane en de Staatssecretaris van VWS heb ik u op 3 juni jongstleden geïnformeerd (Kamerstuk 31 066, nr. 1027) over hoe ik juridisch en technisch ga regelen dat de betrokken instanties weten wie de ouders en kinderen zijn die gedupeerden zijn van het kinderopvangtoeslagschandaal en die te maken hebben (gehad) met gedwongen uithuisplaatsing. Het primaire doel hiervan is hen actief extra ondersteuning te kunnen aanbieden. Zo kunnen zij mogelijk ondersteund worden bij de moeilijke situatie waarin zij zitten. Graag informeer ik u mede namens beide Staatssecretarissen over de stand van zaken hiervan.

Om persoonsgegevens van gedupeerden van de kinderopvangtoeslag te kunnen koppelen met persoonsgegevens van uithuisgeplaatste kinderen is een juridische basis nodig. Afgelopen weken is gewerkt aan daartoe strekkend wetsvoorstel. Snelheid is voor mij belangrijk om deze ouders en kinderen gericht extra ondersteuning aan te kunnen bieden. Het gaat om thematiek met zeer grote impact voor betrokkenen en ik hecht aan zorgvuldigheid in de uitvoering. De komende weken zullen daarom uitvoeringstoetsen worden uitgevoerd bij de Belastingdienst en bij de Raad voor de Rechtspraak, de organisaties die beoogd zijn om de benodigde gegevens aan te aanleveren. Ik verwacht dat ik, onder voorbehoud van de uitkomsten van de uitvoeringstoetsen, in september het voorstel van wet kan voorleggen aan de Raad van State en het in oktober aan uw Kamer kan aanbieden. Het streven is om de wet op 1 januari 2023 van kracht te laten zijn.

Voor wat betreft de planning van het uitvoeren van de koppeling heb ik u geïnformeerd over mijn voornemen om vooruitlopend op de juridische grondslag de noodzakelijke koppeling uit te voeren en ouders alvast te informeren. Het koppelen van persoonsgegevens is in algemene zin een gevoelige kwestie. Omdat het gegevens betreft van gedupeerden van de kinderopvangtoeslag van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen en gegevens van de Rechtspraak is zorgvuldigheid van dubbel belang. Mede op advies van de Raad voor de Rechtspraak kan ik, bij nader inzien, niets anders concluderen dan dat het noodzakelijk is om te wachten met de koppeling totdat de wettelijke grondslag er is.

Teneinde ouders en kinderen in het najaar te informeren over het ondersteuningsaanbod zal de communicatie in het najaar geïntensiveerd worden. De kenbaarheid van de ondersteuning moet zo hoog mogelijk zijn, en de drempel om die ondersteuning te vragen zo laag mogelijk.

In de voortgangsbrief uithuisplaatsingen kinderopvangtoeslag in oktober zal ik uw Kamer informeren over de voortgang en uitkomsten van acties die ik in gang heb gezet.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind

Naar boven