31 066 Belastingdienst

Nr. 1024 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 mei 2022

Bijgaand treft u de antwoorden op de feitelijke vragen op de tiende Voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen (VGR).1 Hierbij zijn tevens de antwoorden opgenomen bij vragen uit de technische briefing van 11 mei jl. die niet ter plekke konden worden beantwoord. Daarnaast wil ik u hierbij nog over een aantal zaken informeren voorafgaand aan het debat van 19 mei aanstaande.

Zoals in de brief over het moratorium d.d. 10 maart jl. is aangegeven dat we gedupeerde ouders voor wie het moratorium afloopt willen beschermen tegen gerechtelijke stappen, als schulden via SBN kunnen worden opgelost.2 In de brief is aangegeven dat het rechtstreeks indienen van schuldenlijsten bij SBN kan worden voorbereid, mits een uitvoeringstoets hierover positief is. Inmiddels is door SBN een uitvoeringstoets verricht naar de mogelijkheden om schuldenlijsten rechtstreeks in te laten dienen door gerechtsdeurwaarders bij SBN (zie bijlage). Daaruit blijkt dat het helaas niet verantwoord is om deze maatregel te implementeren.

De maatregel heeft namelijk grote impact op het huidige primair proces van de afwikkeling van private schulden, dat daardoor aanzienlijke vertraging oploopt en belemmeringen zullen ontstaan. De verwerking van een grote hoeveelheid schuldenlijsten met gerechtelijke vorderingen legt een groot beslag op de capaciteit van SBN (incl. service-center), zeker in deze tijd van arbeidsmarktkrapte en toenemende druk op reguliere schuldhulpverlening. Het vergt aanpassingen in de ict-systematiek en in de controleprocessen. Het verhoogt de behandel- en wachttijden van de in behandeling zijnde schuldenlijsten.

Gegeven de uitvoeringstoets, wil ik afzien van de implementatie van deze aanvullende maatregel.

In de tiende VGR is uw Kamer geïnformeerd over het capaciteitstekort van team VPD dat ingesteld is voor het samenstellen en anonimiseren van dossiers voor ouders, advocaten en de commissies. Ook zijn er verbetermaatregelen genoemd, zoals opschaling van het team en het onderzoeken van verbetermogelijkheden zoals automatisering. Op korte termijn is echter ook prioritering noodzakelijk, zoals reeds aangegeven in de 10e VGR. Binnen de huidige, beperkte capaciteit zal in de komende periode prioriteit worden gegeven aan bezwaardossiers en dossiers voor urgente situaties. Zonder bezwaardossier kunnen bezwaren van ouders niet worden behandeld. De wettelijke verplichting om het dossier voor de hoorzitting ter beschikking te stellen en de strikte bezwaartermijnen benadrukken de noodzaak voor deze prioritering.

Bij de berekening van het totaal aantal gedupeerden is bij de tiende voortgangsrapportage per abuis niet uitgegaan van het aantal unieke ouders, waardoor in dit getal een aantal ouders dubbel zijn geteld. Het gecorrigeerd aantal gedupeerde ouders eind eerste kwartaal 2022 bedraagt 24.617 in plaats van 25.180. Inmiddels is dit aantal tot en met 6 mei gestegen naar 25.066. Het aantal ouders waarvoor nog geen betaling van € 30.000 heeft plaatsgevonden bedraagt hierdoor 1.379 in plaats van 1.942 (peildatum 31 maart). Deze correctie heeft geen verdere doorwerking op andere cijfers zoals het aantal afgeronde beoordelingen.

In de tiende VGR heb ik daarnaast aangegeven dat de Kamer nader zou worden geïnformeerd over een inventarisatie van signalen en meldingen over de hersteloperatie toeslagen. In deze VGR is een categorisering van deze signalen met uw Kamer gedeeld. Deze categorisering was gebaseerd op enkele tientallen meldingen van medewerkers van Toeslagen, de Belastingdienst en gemeenten. Bij Toeslagen en de Belastingdienst zijn ook meldpunten waar onder andere burgers (anoniem) een melding kunnen doen. Het proces van behandeling van meldingen bij de betreffende meldpunten van Toeslagen en de Belastingdienst is in 2020 grotendeels stilgelegd. Dit is gebeurd vanwege de problematiek rondom FSV (Fraude Signalering Voorziening) en het feit dat er onvoldoende waarborgen voor gegevensbescherming bestonden.3 Meldingen komen wel binnen, maar worden niet behandeld. Bij het meldpunt van intensief toezicht van de directie Toeslagen zijn in de afgelopen periode ongeveer tachtig meldingen binnengekomen over de hersteloperatie. Dit zijn veelal signalen van burgers die zich afvragen of burgers of ouders recht hebben op compensatie die ze hebben ontvangen. Deze signalen worden inmiddels betrokken bij de in de VGR aangekondigde periodieke analyse van signalen.

Tot slot wil ik u informeren over de publicatie van een besluit op grond van de Wet open overheid met betrekking tot signalen van misbruik en oneigenlijk gebruik in het kader van herstel. Deze treft u aan als bijlage. In het kader van actieve openbaarmaking stuur ik u tevens de beslisnota’s die onderliggend zijn geweest aan de beleidsvorming rondom signalen over onder andere misbruik en oneigenlijk gebruik.

De Staatssecretaris van Financiën, A. de Vries


X Noot
1

Kamerstuk 31 066, nr. 1003.

X Noot
2

Kamerstuk 31 066, nr. 981.

X Noot
3

Kamerstuk 31 066, nr. 681.

Naar boven