31 066 Belastingdienst

Nr. 1021 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 mei 2022

Naar aanleiding van de technische briefing van 17 mei jl. wil ik uw Kamer nader informeren over de ontwikkeling van het toegezegde tegemoetkomingsbeleid FSV. Ik zal aangeven op welke wijze ik (financieel) tegemoetkom aan het nadeel van selectie van de aangifte waarbij persoonlijke kenmerken een rol gespeeld kunnen hebben, de gevolgen van opname in FSV en het onterecht delen van gegevens uit FSV. Uit de technische briefing van 17 mei jl. is de complexiteit gebleken van de uitwerking van dit tegemoetkomingsbeleid. Zo vergt het uitzoeken van de juridische implicaties tijd en is een kabinetsbrede afweging nodig. Aan dit beleid wordt op dit moment hard gewerkt en zoals ik aangaf op 14 april jl.1 informeer ik uw Kamer hier medio juni nader over.

Indien uw Kamer mij deze tijd gunt, wil ik uw Kamer verzoeken om het plenaire debat over FSV te voeren na het verzenden van de brief over het tegemoetkomingsbeleid. Ik wil met uw Kamer in gesprek gaan over hetgeen dat niet goed is gegaan, welke lessen ik daaruit trek, de manier waarop ik daar met beleid in tegemoetkom en de maatregelen die ik heb genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Ik verwacht door deze onderwerpen in samenhang te behandelen te kunnen laten zien dat de genomen acties en het tegemoetkomingsbeleid bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de Belastingdienst.

Zoals ik 16 mei jl. in mijn Kamerbrief «Vragen en verzoeken Fraudesignaleringsvoorziening» heb aangegeven, kom ik op korte termijn terug op de vragen van uw Kamer over institutioneel racisme, discriminatie en racisme.

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij


X Noot
1

Kamerstuk 31 066, nr. 1006

Naar boven