30 895
Nieuwe bepalingen met betrekking tot de productie en distributie van drinkwater en de organisatie van de openbare drinkwatervoorziening (Drinkwaterwet)

nr. 54
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 augustus 2009

Voordat drinkwater van een zuiveringsstation bij de consument komt, verblijft het water in het distributienet van het drinkwaterbedrijf. Tijdens werkzaamheden aan het distributienet, naar aanleiding van bijvoorbeeld aansluiten van nieuwe leidingen of reparatie van een lek, kan het water door verschillende oorzaken besmet raken met al dan niet ziekteverwekkende micro-organismen.

In het verleden heeft de bedrijfstak daarom een protocol ontwikkeld om de kans op besmetting van het water zoveel mogelijk te voorkomen: de «Hygiënecode Drinkwater – Opslag, transport en distributie», kortweg de Hygiënecode.

Een van de voorschriften uit de Hygiënecode is dat het waterbedrijf bij het uitvoeren van werkzaamheden aan leidingen die in gebruik zijn, monsters moet nemen voor bacteriologisch onderzoek.

Indien op basis van dit onderzoek normoverschrijdingen worden vastgesteld, moeten deze volgens artikel 4 van het Waterleidingbesluit worden gemeld aan de VROM-Inspectie. Deze meldplicht is verder uitgewerkt in de «Inspectierichtlijn voor de melding van normoverschrijdingen drinkwaterkwaliteit». Vervolgens worden in overleg met de VROM-Inspectie corrigerende maatregelen getroffen en eventueel kookadviezen afgegeven aan de consumenten.

De VROM-Inspectie heeft onderzocht:

• of de waterbedrijven werken volgens protocollen die een hygiënische werkwijze nastreven,

• op welke wijze de waterbedrijven omgaan met ad-hoc monstername en

• of overschrijdingen van de normen voor microbiologische kwaliteit worden gemeld conform de Inspectierichtlijn van de VROM-Inspectie.

De resultaten van dit onderzoek zijn neergelegd in het rapport «Hygiënisch werken aan het drinkwaternet»,1 dat te downloaden is van www.vrom.nl.

Conclusie is dat bij alle waterbedrijven de procedures voor hygiënisch werken voldoende zijn uitgewerkt en goed zijn verankerd in het kwaliteitssysteem. De toegankelijkheid van de informatie in het veld is echter soms beperkt.

Medewerkers van waterbedrijven kunnen relevante opleidingen meestal aantonen met certificaten, medewerkers van (onder)aannemers echter niet.

Bij 20% van de inspecties bleek gereedschap en materiaal niet vóór gebruik te worden gecontroleerd en in 10% van de gevallen bleek het gereedschap niet schoon.

Monstername, door medewerkers van het waterbedrijf of laboratorium, vindt plaats overeenkomstig de Hygiënecode. Controle en toezicht op hygiënisch werken vindt veelal niet apart plaats, maar als onderdeel van het toezicht op het werk als geheel. De waterbedrijven vertrouwen daarbij op de deskundigheid van gecertificeerde aannemers.

Het aantal normoverschrijdingen dat de waterbedrijven registreren, komt niet overeen met het aantal dat is gemeld bij de VROM-Inspectie.

Uit het onderzoek volgen – kort samengevat – de volgende aanbevelingen:

• M.b.t. procedures: verbeteringen in beheer, beschikbaarheid en bekendheid van documenten en informatie;

• M.b.t. personeel: verbeteringen in opleidingsplannen en toezicht op de eigen medewerkers en de medewerkers van de aannemers;

• M.b.t. preventieve bedrijfsvoering en uitvoering: verbeteringen in het geven van een preventief kookadvies en in een eenduidige vastlegging van de volgorde voor het bedienen van afsluiters bij grote lekkages;

• M.b.t. normoverschrijdingen: verbeteringen in de registratie van normoverschrijdingen en de melding daarvan, verbeteringen in kwaliteitsdenken (normoverschrijdingen zijn niet acceptabel, evalueer hygiënisch werken en beschouw afkeuringen als een signaal).

Ik neem deze aanbevelingen over en heb de VROM-Inspectie opgedragen om deze punten onder de aandacht van de waterbedrijven te brengen, teneinde al in 2009 de nodige verbeteringen door te voeren.

Momenteel heeft de Hygiënecode geen wettelijke status. Ik acht het uit oogpunt van bescherming van de volksgezondheid van belang dat toepassing van de Hygiënecode afdwingbaar is. Daarom zal ik in het ontwerp van het Drinkwaterbesluit, dat binnen enkele maanden voor commentaar wordt gepubliceerd, voorschrijven dat de Hygiënecode moet worden toegepast bij het uitvoeren van werkzaamheden aan transport- en distributieleidingen voor drinkwater.

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J. M. Cramer


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven