30 872 Landelijk afvalbeheerplan

Nr. 210 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2017

Hierbij beantwoord ik de brief van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu van 23 februari 2017. In de procedurevergadering van 22 februari 2017 is gesproken over de handhaving van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij producenten en importeurs van elektronica, waarbij gesteld wordt dat «de ILT slechts gebruik maakt van waarschuwingsbrieven en geen boetes uitdeelt». De vaste commissie heeft mij verzocht de Kamer te informeren over de resultaten van deze handhaving.

Uit analyses van de ILT is in 2016 duidelijk geworden dat een groot aantal importeurs en producenten van elektronica niet is geregistreerd bij het Nationaal (W)EEE Register. Deze producenten dienen daarmee ook geen rapportages in over de elektrische en elektronische apparatuur die zij op de Nederlandse markt brengen. Hiermee voldoen zij niet aan artikel 19 van de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

Naar aanleiding van deze analyse is door de ILT een handhavende actie ingezet die zich in eerste instantie richt op het informeren van bedrijven. Deze actie heeft tot doel zo efficiënt mogelijk potentiële overtreders aan te sporen de regels na te leven.

Op 18 november 2016 is een groot aantal informerende waarschuwingsbrieven gestuurd naar die bedrijven die de grootste hoeveelheden elektrische en elektronische apparatuur hadden geïmporteerd (meer dan 25.000 kg).

De resultaten van deze actie zijn als volgt (situatie eind februari):

  • Een aantal bedrijven heeft zich als deelnemer aangemeld bij één van de producentencollectieven. Deze collectieven ontzorgen producenten en importeurs bij onder andere de registratie en rapportage aan het Nationaal (W)EEE Register.

  • Daarnaast heeft een groep bedrijven aangegeven bezig te zijn met aanmelding. Wanneer deze aanmelding uitblijft, zal, indien nodig, de naleving worden afgedwongen.

  • Ongeveer de helft van de bedrijven heeft (nog) niet gereageerd; bij uitblijven van registratie zal de ILT ervoor kiezen om een zwaarder interventiemiddel in te zetten.

Voorts zal in de loop van dit jaar een start worden gemaakt met het benaderen van nogmaals een cohort bedrijven die potentieel in overtreding zijn. Vermoedelijk zullen ook in 2018 en verder nog potentiële overtreders overblijven die actief benaderd zullen worden.

Met deze handhavingsactie wordt proportioneel opgetreden volgens de daarvoor ontwikkelde interventiestrategie. In dat kader is de eerste stap een waarschuwingsbrief. Bij het uitblijven van registratie in het Nationaal (W)EEE Register kan de ILT vervolgens besluiten over te gaan naar een correctieve aanpak zoals de bestuurlijke strafbeschikking.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven