30 573 Migratiebeleid

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 214 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2024

Mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister van Buitenlandse Zaken, de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bied ik u bij deze brief de Staat van Migratie 2024 aan. Deze jaarlijkse rapportage is tot stand gekomen in afstemming met alle voornoemde departementen en de uitvoeringsorganisaties in de migratieketen zijn hierbij nauw betrokken. Ook zijn gegevens opgenomen van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Europees statistiekbureau Eurostat.

De snelle ontwikkelingen en vele debatten op het terrein van migratie tonen het belang van feiten en cijfers over migratie. De Staat van Migratie biedt deze informatie, voor een evenwichtig debat en voor de goede onderbouwing van beleid.

De Staat van Migratie geeft, door middel van de cijfers over 2023, weer wie er in Nederland binnen komt en wie ook weer vertrekt. Ook worden cijfers gepresenteerd over de situatie in Nederland, zoals de bezetting bij het COA, vreemdelingentoezicht, de arbeidsmarktpositie van migranten, het aantal gehuisveste vergunningshouders en het aantal inburgeringsplichtige personen in 2023. Ook dit jaar is een hoofdstuk opgenomen over de opvang van ontheemden uit Oekraïne.

Om de aantallen in Nederland in perspectief te kunnen plaatsen, begint ieder hoofdstuk met de aantallen op internationaal en Europees niveau. Ook wordt een vergelijking gemaakt met de cijfers van 2022. Waar mogelijk worden ook verklaringen gegeven voor de (verschuiving in) aantallen.

De Staat van Migratie bevat naast de cijfers ook een terugblik op de belangrijkste beleidsmatige ontwikkelingen op migratiegebied van het afgelopen jaar. Het is evident dat het afgelopen jaar over de volle breedte veel werk is verzet ten behoeve van een evenwichtig en rechtvaardig migratiedomein.

In het beleidsmatige hoofdstuk 1 van de Staat van Migratie beschrijven wij de stappen die het kabinet heeft gezet op zowel nationaal als internationaal vlak. Er is een brede inzet gepleegd op de migratiepartnerschappen, het Europese Asiel- en migratiepact en andere (Europese) maatregelen die de migratiedruk verminderen en terugkeer bevorderen. Daarnaast is ingezet op de opvang van statushouders en de huisvesting van statushouders via doorstroomlocaties. Ook zijn stappen gezet op terreinen als kennismigratie, arbeidsmigratie inclusief het aanpakken van misstanden, en effectief grenstoezicht. Vanwege de demissionaire status van het kabinet is er dit jaar voor gekozen om voornamelijk een terugblik te geven op 2023.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven