30 414
Nieuwe bepalingen met betrekking tot medezeggenschap op scholen als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs (Wet medezeggenschap op scholen)

nr. 37
AMENDEMENT VAN HET LID SLOB

Ontvangen 14 juni 2006

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 39, wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 39a. (Gemeenschappelijke) geledingenraden

1. Het bevoegd gezag stelt het personeel, de ouders en de leerlingen in de gelegenheid om desgewenst onderscheidenlijk een personeelsraad dan wel afzonderlijke raden voor het onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel, een ouderraad en een leerlingenraad in te stellen. Een dergelijke raad is bevoegd desgevraagd of eigener beweging advies uit te brengen aan de medezeggenschapsraad over die aangelegenheden, die de desbetreffende geleding in het bijzonder aangaan.

2. Op verzoek van een geledingenraad stelt de medezeggenschapsraad het bevoegd gezag in kennis van een schriftelijk advies als bedoeld in het eerste lid. Artikel 6, tweede lid derde volzin, is ten aanzien van een dergelijk schriftelijk advies van overeenkomstige toepassing.

3. Indien meer scholen door hetzelfde bevoegd gezag in stand worden gehouden, geeft het bevoegd gezag gelegenheid tot het instellen van een gemeenschappelijke raad voor een geleding als bedoeld in het eerste lid. Een dergelijke raad is bevoegd desgevraagd of eigener beweging advies uit te brengen aan de gemeenschappelijke medezeggenschapraad, dan wel de afzonderlijke medezeggenschapsraden van de betrokken scholen over aangelegenheden, die van gemeenschappelijk belang zijn en de desbetreffende geleding in het bijzonder aangaan.

Toelichting

Met dit amendement worden de artikelen uit de Wet medezeggenschap onderwijs 1992, betreffende de mogelijkheid medezeggenschap op een informele manier te regelen, door middel van personeelsraden, dan wel afzonderlijke raden voor het onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel, ouders en leerlingen, tevens in de nieuwe wet vastgelegd. Er is geen reden om deze wettelijke regeling te laten vervallen. Versterking van de medezeggenschap hoeft immers niet ten koste gaan van de meer informele vormen van medezeggenschap. Blijvende wettelijke verankering geeft hiervoor de basis.

Slob

Naar boven