Kamerstuk

Datum publicatieOrganisatieVergaderjaarDossier- en ondernummer
Tweede Kamer der Staten-Generaal2013-201430234 nr. 88

30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 88 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 september 2013

De Tweede Kamer heeft de regering verzocht haar te informeren bij te nemen substantiële besluiten inzake grootschalige sportevenementen (Kamerstuk 30 234, nr. 62), de zogenaamde motie Klaver c.s.

Graag informeer ik u over het voornemen van de KNVB om een bid uit te brengen op een cluster van 4 wedstrijden in het kader van het Europees kampioenschap voetbal 2020 van de UEFA (ook wel Euro 2020). Op 11 september 2013 heeft de KNVB dit aan de UEFA officieel kenbaar gemaakt. Dit bid wordt zo mogelijk uiterlijk 25 april 2014 ingediend bij de UEFA.

Nieuwe opzet toernooi

Euro 2020 wordt de 16e editie van het vierjaarlijkse voetbaltoernooi. Voor deze editie van het toernooi is gekozen voor een nieuwe opzet waarbij gespeeld wordt in dertien verschillende landen. Voor Nederland is dit een gunstige ontwikkeling, omdat het veel haalbaarder wordt om co-host te worden van een dergelijk groot evenement.

De eindronde wordt -zoals genoemd- in dertien stadions in dertien steden in dertien landen gehouden. Met 24 teams worden totaal 51 wedstrijden voorzien. Twaalf steden zullen elk drie groepswedstrijden en een achtste of kwartfinale organiseren, één stad zal de halve finales en finale organiseren.

Alle landen die bij de UEFA zijn aangesloten mogen één stadion aandragen om de groepswedstrijden en de knockoutwedstrijd te organiseren en één stadion aandragen voor de finaleronde. Nieuwe stadions mogen ook worden voorgedragen mits deze uiterlijk in 2018 worden opgeleverd.

Voorbereiding bid

De KNVB wil zich richten op een standaard pakket van in totaal vier wedstrijden – drie groepswedstrijden en een 1/8e of 1/4e finalegroepswedstrijden. In de komende periode zal de KNVB is samenwerking met de gemeente Amsterdam, directie van de Arena Amsterdam een een bid voorbereiden. Het bidboek moet uiterlijk 25 april 2014 worden aangeleverd. Op basis hiervan zal de UEFA september 2014 een besluit nemen over toewijzing aan de dertien speelsteden voor het EK in 2020.

Voor door de Rijksoverheid te leveren garanties zijn de modelgaranties voor sportevenementen het uitgangspunt. Deze modelgaranties heb ik op 5 juli 2012 aan uw Kamer aangeboden.

Pas bij uitwerken van een bid zal duidelijk zijn wat van gemeente en Rijk precies gevraagd wordt. Op voorhand is wel duidelijk dat het organiseren van een beperkt aantal wedstrijden op één locatie te overzien is en daarmee ook aantrekkelijk is voor Nederland. Ik zal uw Kamer later nader informeren over door de initiatiefnemers gevraagde bijdrage en garanties van de Rijksoverheid en de mogelijkheden van de Rijksoverheid om hieraan tegemoet te komen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers