30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juli 2012

Tijdens het Wetgevingsoverleg van 28 november 2011 (Kamerstuk 33 000 XVI, nr. 159) heeft het lid Bruins Slot (CDA) een motie ingediend waarin zij de regering verzoekt in overleg met de VNG en de KNVB te bevorderen dat Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) geaggregeerde informatie over salarisstijgingen in de organisatie transparant maken. 1

Inmiddels heb ik overleg gevoerd met vertegenwoordigers van het Platform Betaald Voetbal en de KNVB. Het Platform Betaald Voetbal is een overlegorgaan voor gemeenten met een betaald voetbalorganisatie. Hiermee heb ik in de geest van deze motie gehandeld. Met betrekking tot deze overleggen kan ik het volgende melden.

Gemeenten en steun aan betaald voetbalorganisaties

Het doel van de deelnemende gemeenten in het Platform Betaald Voetbal is om een (financieel) gezonde voetbalorganisatie in hun gemeente te hebben en onderling kennis uit te wisselen over hoe dit bereikt kan worden.

Onder auspiciën van de VNG is in oktober 2010 de eerste bijeenkomst van dit Platform georganiseerd. Sindsdien hebben meerdere overleggen plaatsgevonden.

Begin oktober 2012 staat een volgende bijeenkomst gepland. Mede op mijn verzoek staat het onderwerp financiële steun van gemeenten aan betaald voetbalorganisaties en de relatie tot de hoogte van de salarissen van bestuurders en sporters op de agenda. Gemeenten zijn autonoom en de VNG heeft geen middelen om gemeenten te dwingen meer transparantie bij BVO’s te betrachten en prudent te handelen. Door het bespreken van dit onderwerp met betrokken gemeenten in het Platform Betaald Voetbal wordt wel het bewustzijn vergroot over de wijze waarop geoorloofde steun door gemeenten aan betaald voetbalorganisaties verleend kan worden. Het is vervolgens aan de gemeente zelf om eisen aan de besteding van de gemeentelijke steun te stellen.

De KNVB en geaggregeerde informatie over salarissen

Een van de eisen van het licentiesysteem van de KNVB houdt in dat elke betaald voetbalorganisatie voor 31 januari een jaarverslag over het voorbije seizoen moet publiceren. Het is in dit kader niet verplicht om de hoogte van de individuele salarissen te vermelden. Een aantal BVO’s doet dit echter wel. Vrijwillig, of omdat zij daartoe wettelijk verplicht zijn. Dit laatste is het geval als zij geregistreerd staan als Besloten Vennootschap of als Naamloze Vennootschap. Van vrijwel alle clubs uit de Eredivisie zijn deze gegevens gepubliceerd. Gemiddelde salarisgegevens van de resterende clubs zijn te extrapoleren uit het jaarlijkse rapport «Het seizoen in cijfers» van de KNVB. In dit rapport zijn de gemiddelde personeelskosten per BVO uit de Eredivisie en Jupiler League opgenomen. Zowel in absolute bedragen als in gemiddelden per club per divisie. Uit het rapport van het seizoen 2010/2011 blijkt dat deze kosten een dalende trend vertonen ten opzichte van eerdere seizoenen.

Kortom, het belang van een gezonde voetbalsport en de daarbij behorende financiële transparantie staat bij betrokken partijen op de agenda. Het is echter aan de autonome gemeenten en de BVO’s om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en er zorg voor te dragen dat de verleende steun rechtmatig en doelmatig ingezet wordt.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers


X Noot
1

TK 2011–2012, 33 000 XVI, nr. 82.

Naar boven