30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 379 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 september 2023

Met deze brief bied ik u, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het vervolg aan op het plan «Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel» (Ons voetbal is van iedereen)1. Afgelopen weekend zagen we helaas, toen de wedstrijd Ajax-Feyenoord moest worden gestaakt, dat ook geweld en vandalisme nog steeds voorkomen. Of het nu gaat om racistische spreekkoren, discriminatie op en rondom het voetbalveld of gewelddadige acties in het stadion; het zijn allemaal gebeurtennissen, waarbij een kleine groep kwaadwillenden het verpest voor veel mensen. De door de Minister van JenV toegezegde brief «Veilig en gastvrij voetbal», waarin ook zal worden ingegaan op de genoemde ongeregeldheden, zult u separaat ontvangen.

De afgelopen drie jaar is met «Ons voetbal is van iedereen» en het pakket aan ingezette maatregelen gewerkt aan noodzakelijke voorwaarden om discriminatie en racisme in het voetbal tegen te gaan en sociale inclusie (verder) te vergroten. Ondanks het ingezette beleid, is het evident dat de uitdagingen nog groot zijn en dat een specifieke inzet voor een langere termijn noodzakelijk en gewenst is2. Daarom gaan we door.

De structuur uit de eerste periode was goed en dus gaan we door via de lijnen voorkomen, signaleren, sanctioneren en samen aan de slag. De eerder ontwikkelde en ingevoerde maatregelen blijven we benutten en waar nodig worden deze aangescherpt of uitgebreid. Ik noem daarbij de #OneLove campagne, de trainingsprogramma’s voor clubs (amateur en betaald), de Fair Play workshops en spreekkorenprojecten van de Anne Frank Stichting, de discriminatieMelder-app, de Persoonsgebonden aanpak (PGA) en de speciaal aanklagers discriminatie.

De integrale samenwerking met de KNVB zetten we door. Nieuw is dat ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vanuit Emancipatieoogpunt actief betrokken is. Dat is niet het enige. Zo zal vanuit de pilot slimme technologie worden ingezet op het opschalen en valideren van persoonsgebonden toegang, waardoor betaald voetbalclubs precies kunnen weten wie er in hun stadion zit. Met betrekking tot discriminerende en ongewenste spreekkoren, maar ook aangaande online discriminatie richting betaald voetbalspelers, wordt de aanpak geïntensiveerd. Hierop vooruitlopend is vanaf dit seizoen reeds gestart met ingrijpen als stadionbezoekers in spreekkoren het woord homo als scheldwoord gebruiken. Betaald voetbalorganisaties krijgen tools om intern inclusiever te denken en te handelen en om hun aanpak in de strijd tegen discriminatie te verstevigen. Als laatste benoem ik dat NOC*NSF samen met ten minste vijf andere sportbonden aan de slag gaat met de aanpak van racisme en discriminatie. Dit zullen zij doen onder de naam van «Onze club is van iedereen». De kennis en ervaring die de KNVB de afgelopen jaren heeft opgedaan, zijn beschikbaar voor deze aanpak.

Conform de afgelopen jaren, zal «Ons voetbal is van iedereen» jaarlijks worden gemonitord en indien nodig worden bijgesteld. De rapportages zal ik u zoals gebruikelijk toesturen. Eind 2025 zullen we evalueren waar we staan en wordt besloten of «Ons voetbal is van iedereen» ook na dat jaar nog voortgezet dient te worden.

Voor meer informatie verwijs ik u naar het bijgevoegde plan.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder


X Noot
1

Kamerstuk 30 234, nr. 241.

X Noot
2

Bijlage bij Kamerstuk 30 234, nr. 340.

Naar boven