30 196
Duurzame ontwikkeling en beleid

nr. 54
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 april 2009

Begin dit jaar heb ik in het kader van het Programma Duurzaam Inkopen laten onderzoeken wat de (potentiële) impact van duurzaam inkopen door overheden is/kan zijn. Bijgaand treft u het resultaat hiervan aan.1

De resultaten zijn denk ik veelbelovend te noemen. Hoewel het ambitieniveau van de eerste reeks duurzaamheidcriteria nog bescheiden is en de doorwerking van de gunningcriteria (de wensen) niet kon worden gekwantificeerd, blijkt dat door toepassing van de criteria een CO2-reductie van ruim 3 Mton kan worden gerealiseerd en een besparing van circa 20% op de totale eigen energie-inkoop van de overheid. Verder signaleren de onderzoekers aantoonbare positieve bijdragen aan het afvalbeleid, de vermindering van het gebruik van schadelijke stoffen en niet hernieuwbare hulpbronnen en aan luchtkwaliteit.

DHV constateert verder dat de markt als gevolg van duurzame inkoop door overheden duidelijk aan het verschuiven is. Met name is dat zichtbaar bij de productgroepen Gas en ICT. Bedrijven die aan overheden leveren, gaan bovendien – in navolging van die overheden – steeds vaker zelf over tot duurzame inkopen. Als deze tendens doorzet, kan dat bijvoorbeeld in het geval van de CO2-reductie een aanzienlijke bijdrage betekenen, die volgens de onderzoekers kan oplopen tot 15 Mton per jaar.

De resultaten van het onderzoek zijn een belangrijke bouwsteen voor de verdere criteriaontwikkeling.

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J. M. Cramer


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven