30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 458 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2016

In de brief van 26 januari 2016 over duurzaam bosbeheer en MTCS (Kamerstuk 30 196, nr. 386) aan uw Kamer hebben de Staatssecretaris van Economische Zaken en ik u aangekondigd TPAC te vragen een veldonderzoek naar MTCS te verrichten. Hierbij informeer ik u over de voortgang daarvan.

Tevens ontvangt u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de evaluatie van de Timber Procurement Assessment Committee (TPAC) en het Timber Procurement Assessment System (TPAS)1 zoals toegezegd aan uw Kamer2, uitgevoerd door Royal Haskoning DHV in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Veldonderzoek

Eerder heb ik u toegezegd een veldonderzoek naar MTCS te laten verrichten door TPAC. Voor de uitvoering van een dergelijk veldonderzoek is de medewerking van de regering van Maleisië essentieel. Op 13 april jl. heeft de Minister van Plantation Industries and Commodities, Dato» Sri Douglas Uggah Embas, mij echter bericht dat hij niet in staat is om het voorgestelde onderzoek te ondersteunen. Wel geeft hij aan bereid te zijn andere opties in het kader van duurzaam bosbeheer en certificering te bespreken. Ik heb bij de Maleisische regering verkend onder welke omstandigheden alsnog tot een oplossing kan worden gekomen. Mede door de benoeming van Minister Uggah Embas tot chief Minister van de deelstaat Sarawak en een noodlottig ongeval, waarbij de secretaris generaal en de onderminister van het Ministerie van Plantation Industries and Commodities om het leven zijn gekomen, is daarbij enige vertraging opgetreden. Daardoor is voor de organisatie van het bezoek en de uitvoering van de toezegging meer tijd nodig dan aanvankelijk voorzien.

Het MTCS dossier kent al een lange looptijd en heeft daarin veel aandacht van uw Kamer gehad. Uw betrokkenheid bij dit dossier en het voorgenomen bezoek aan Maleisië is groot. Ik zal bij uw Kamer terugkomen met een voorstel voor een missie naar Maleisië, zo gauw daarover overeenstemming is bereikt met de nog te benoemen Minister van Plantation Industries and Commodities.

Zoals u weet kan onder het vigerende interim-beleid MTCS-hout worden ingekocht. Dit interim-beleid loopt tot en met 1 juni aanstaande. Mede gezien het voorgaande ben ik voornemens dit interim-beleid met een half jaar voort te zetten.

Evaluatie TPAC

Sinds 2010 streeft de rijksoverheid ernaar alleen nog hout in te kopen dat aan vastgestelde duurzaamheidscriteria voldoet. In 2008 is de toetsingscommissie TPAC opgericht met als taak om te toetsen of hout voldoet aan de gestelde criteria. Deze commissie brengt hierover advies uit aan mij. Ik besluit vervolgens over acceptatie van het getoetste hout.

Uit de evaluatie van TPAC blijkt dat TPAC en TPAS (bestaande uit criteria en een toetsingsprocedure) een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan het Nederlandse overheidsbeleid voor de inkoop van duurzaam hout. TPAC heeft efficiënt, deskundig, zorgvuldig en onafhankelijk gewerkt en heeft de Nederlandse overheid geholpen om helderheid te bieden over welk hout duurzaam is.

Tevens wordt een aantal verbetermogelijkheden geïdentificeerd, onder andere:

  • het actualiseren en vereenvoudigen van de duurzaamheidscriteria;

  • het vergroten van de transparantie van de weging van de criteria en de totstandkoming van expert judgement door TPAC;

  • het beter toepassen van de richtlijnen voor het stakeholderforum;

  • het vereenvoudigen van de inspraakprocedure.

De evaluator geeft aan dat na een periode van intensief toetsen, waarin certificeringssystemen meermaals hebben bewezen het gewenste duurzaamheidsniveau te halen, een volgende fase aanbreekt. Dit is een natuurlijk moment voor heroverweging en herziening van het huidige toetsingssysteem.

Vooruitblik

Graag wil ik in lijn met de evaluatie het duurzaam inkoopbeleid actualiseren, zodat dit zo goed mogelijk inspeelt op de huidige context. Daartoe zal ik in de tweede helft van het jaar overleg voeren met de betrokken stakeholders. Voorts zal ik daarbij de internationale ontwikkelingen betrekken. Ik vind het belangrijk om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om in dit kader meer aan te sluiten bij wat er in andere EU-lidstaten gebeurt. Dit is ook toegezegd door mijn ambtsvoorganger tijdens het AO Duurzame ontwikkeling en beleid van 4 december 2013 (Kamerstuk 30 196, nr. 236). Ik hoop u begin 2017 te berichten hoe ik het beleid voor het duurzaam inkopen van hout voor de toekomst vorm zal geven.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 30 196, nr. 299. Vastgesteld 13 maart 2015

Naar boven